Publicat el

Una novel·la de Vázquez-Figueroa, un èxit de descàrregues i de vendes


Amb més de 15.000 descàrregues diàries de la seva novel·la Por mil millones de dólares, Alberto Vázquez-Figueroa assegura que la iniciativa d'oferir gratis per la xarxa el llibre al mateix temps que es posava a la venda en les llibreries ha estat tot un èxit. L'autor canari creu que la novel·la ha arribat a usuaris joves i a lectors americans de parla castellana que si no hagués estat per la xarxa difícilment haurien llegit el llibre o haurien trigat molt a fer-ho.

El Andén, editorial que ha publicat la novel·la, confirma que les vendes del llibre en tapa dura no han disminuït. La novel·la també ha estat un boom en la seva publicació gratuïta a través del diari "El Día de Tenerife".

Vázquez-Figueroa opina que les editorials no han canviat des de fa segles, excepte quan fa cinquanta anys s'inventà el llibre de butxaca. En un article publicat en el seu bloc personal el 18 de juliol passat l'autor explica el seu plantejament editorial. A continuació en reproduim alguns fragments.

"A partir d'ara les meves novel·les s'editaran simultàniament en edició "cara", de les anomenades "de tapa dura", en edició de butxaca a meitat de preu, podran descarregar-se gratuïtament en "Internet" i tots els diaris o revistes que ho desitgin estan autoritzats a publicar-les en l'estil de les antigues novel·les per lliuraments amb la diferència que en aquest cas no tindran obligació de pagar-me res en concepte de drets d'autor."

"He meditat llargament sobre el tema i he arribat a la conclusió que avui dia hi ha públic per a tots els nivells adquisitius de la mateixa manera que qui ho desitja pot dinar en un restaurant de luxe, en una simple hamburgueseria i fins i tot acudir a un menjador social."

"També pot fer-se un vestit a mida, comprar-se'l en uns grans magatzems o en un mercat de cap de setmana".

"Igual ocorre en la major part de les facetes del consum, excepte referent als lectors que han de resignar-se a pagar el preu que marca l'editor que ha adquirit els drets en exclusiva d'un determinat llibre o esperar anys fins que s'editi en butxaca."

"I sens dubte mai no l'obtindrà gratis."

"I se m'antulla injust perquè la cultura és tan important com menjar o vestir-se, i sens dubte molt més important que adquirir un cotxe on s'ofereixen cent gammes de preus on elegir."

Font: Terra (24/08/2007) i Alberto Vázquez-Figueroa