Publicat el

La digitalització de la Biblioteca de l'Ateneu

L'Ateneu Barcelonès, la històrica associaciació amb seu a Barcelona, s'està digitalitzant i bona part del seu fons ja pot ser consultada per tothom.

La digitalització es fa en paral·lel a tot el procés de restauració, reforma arquitectònica i adequació funcional que s'ha realitzat i continua duent-se a terme a la Biblioteca. Actualment més de 81.500 referències bibliogràfiques han estat introduïdes al catàleg en línia i s'han impulsat projectes cooperatius per a la digitalització del fons patrimonial de diaris i revistes (Hemeroteca Històrica Digital). Des d'ara, ja es poden consultar una trentena de capçaleres de mitjan del segle XIX fins a principis del segle XX.

L'Ateneu participa en quatre grans projectes.
  1. Google Library Project, un conveni de cooperació amb la Biblioteca de Catalunya i Google per digitalitzar la totalitat dels fons de llibres i fullets de la Biblioteca que estiguin lliures de drets d’autor. D’aquestes obres, s’obtindran còpies digitals a les quals es podrà accedir lliurement a través del cercador de Google i del catàleg de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès.
  2. Arxiu Digital de Revistes Catalanes Antigues, portal d'accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. És un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC).
  3. Biblioteca Virtual de Premsa Històrica de tot l'Estat, resultat del procés de digitalització cooperativa del Ministeri de Cultura, la xarxa de Biblioteques públiques de l'Estat i altres institucions entre les quals es troba l’Ateneu Barcelonès.
  4. Hemeroteca digital de l'Aula Màrius Torres de la Universitat de Lleida, consistent en la digitalització i l'estudi del patrimoni hemerogràfic del primer terç del segle XX, en especial d'aquelles revistes literàries catalanes relacionades amb el Noucentisme i les Avantguardes.


Font: Ateneu Barcelonès (27/08/2007)