Publicat el

La poesia visual es reiventa amb la realitat augmentada

Fotografia de Brad Bouse
L'artista nord-americana, poetessa i professora Amaranth Borsuk ha creat, conjuntament amb el seu col·laborador - i marit-, el programador Brad Bouse, un llibre de poesia visual digital titulat Between Page and Screen. Es tracta d'un llibre que funciona amb tecnologia de realitat augmentada i que només inclou codis QR a les seves pàgines impreses. Les persones que el llegeixen han d'anar al lloc web del llibre, encarar la pàgina davant de la webcam de l'ordinador i visualitzar a la pantalla com els poemes prenen vida i surten animats de la pàgina mitjançant la tecnologia de realitat augmentada a partir dels codis QR. El poema visual representa una relació amorosa epistolar entre dos personatges "P" i "S" (tal vegada page i screen, pàgina i pantalla). El llibre no es pot llegir sense ordinador, i tanmateix el lloc web tampoc no té sentit sense el llibre físic. El publica Siglio Books  i es ven  (en edició limitada) al preu de 24,9$.

En aquest vídeo promocional podeu veure com funciona.




En paraules d'Amaranth Borsuk,
La idea va sorgir perquè volíem crear un llibre que reflectís l'estat actual en què es troba la lectura, un moment on cada vegada llegim més i més sobre pantalles i sobre dispositius portàtils i ordinadors, però encara hi ha molts de nosaltres - inclosa jo mateixa - que realment estimem els llibres com a objectes físics.  Per la meva part no és només perquè sóc escriptora i tinc coneixements de llibres artístics, sinó perquè m'encanten els llibres com a objectes.

La realitat augmentada semblava feta a mida per explorar aquest espai on tant la pàgina com la pantalla són necessàries per accedir al text.

Volíem crear el mateix tipus de sensació emocional que tens quan ets un infant i jugues amb els teus primer llibres pop-up. 

Aquesta interessant iniciativa s'emmarca dins d'una llarga història de projectes experimentals al voltant de la poesia visual, la tipografia i el disseny gràfic, que va des de la creació dels cal·ligrames surrealistes Poesies de la pau i de la guerra (1918) de Guillaume Apollinaire fins al llibre artístic Tree of Codes (2010) de Jonathan Safran Foer. 


Font: Cnet News (9/2/2012)