Publicat el

Dead Drops, del núvol al ciment


Us presentem Dead Drops, una proposta artística i tecnològica de l'artista alemany Aram Bartholl, que té com a objectiu compartir arxius digitals de manera anònima, P2P, però sense connexió a internet. La proposta es realitza mitjançant llapisos de memòria USB encastats en punts accessibles de l'espai públic de les ciutats, bàsicament murs. L'usuari només ha d'endollar el seu portàtil a l'USB de la paret i descarregar-se els arxius (cançons, vídeos, imatges, webs, documents, tot allò que la gent vulgui compartir).

Aquest projecte, obert a tothom, es va presentar el proppassat mes d'octubre a Nova York, i d'aleshores ençà ja té prop de 300 llapis de memòria escampats arreu del món, entre les quals un a Barcelona (davant del teatre l'Auditori, al carrer Padilla amb la Meridiana). En aquest vídeo a continuació s'explica com i on instal·lar els USB.





Dead Drops és un terme que prové de l'espionatge, i es refereix a les "bústies mortes", l'espai que utilitzen els espies per intercanviar missatges o objectes secrets, sense haver-se de trobar físicament, en contraposició als Live Drops, quan els agents es troben per intercanviar informació.

En el manifest de Bartholl podem llegir

En una època de núvols en creixement i dispositius sofisticats sense accés a arxius locals, necessitem repensar la llibertat i la distribució de les dades.

Tots els projectes d'aquest artista volen reflectir l'impacte de les tecnologies digitals en la nostra vida diària i ho fa traslladant objectes que provenen del ciberespai al món real. D'aquesta manera pretén qüestionar el poder de les noves estructures sobre la informació i la llibertat.

1 comentaris:

Anònim ha dit...

És molt molt fàcil posar un virus a un USB. Els USB s'autoexecuten només els connecteu a l'ordinador (a no ser que canvieu la configuració). Jo no connectaria el meu ordinador a un USB d'aquests. A més, també és possible manipular físicament l'USB de manera que podria arribar a provocar descàrregues elèctriques en l'ordinador (i una possible avaria hardware important).