Publicat el

Es presenta un vídeo animat basat en una obra de Mary Wollestonecraft Shelley



Via Boing Boing hem sabut que la Biblioteca Pública de Nova York ha adaptat en forma de vídeo animat, la que es considera la primera obra sobre la qual va treballar l'escriptora anglesa Mary Wollstonecraft (Godwin) Shelley (Londres 1797-1851). Es tracta d'una peça humorística destinada als infants titulada Mounseer Nongtongpaw, or the Discoveries of John Bull in a Trip to Paris, publicada pel seu pare, l'editor John Godwin el 1808, en una edició profusament il·lustrada per William Mulready. Segons els darrers estudis realitzats a partir de la correspondència de Godwin, sembla ser que l'autor teatral John Taylor seria l'autor de la versió final de l'obra, feta a partir d'un primer esborrany que li va lliurar l'editor escrit per la seva filla, que aleshores tenia poc més de 10 anys.


La història, escrita en vers, es basa en una cançó popular de caire humorístic de finals del segle XVIII de l'actor i compositor Charles Dibdi, que explica la història de John Bull, un anglès de bona fe i poques llums, que marxa de viatge cap a França sense saber ni un borrall de francès, perquè pensa que amb l'anglès ja en té prou. En el seu viatge troba diversos personatges, i a cada pregunta que els hi fa sempre obté la mateixa resposta: "Monsieur, je vous n'entend pas", per la qual cosa Bull arriba a pensar que el tal senyor "Nongtongpaw" és la persona més important de França. D'aquí ve l'origen del títol Mounseer Nongtongpaw.

El vídeo (amb una durada de 7 minuts), dirigit per Jonathan Blanc, amb locució de Simon Jones, música de G.Händel, i senzilles animacions a partir dels dibuixos originals, s'ha presentat (3/13/2010) amb motiu de l'exposició "Shelley's Ghost: Reshaping the Image of a Literary Family". L'exposició, organitzada per la Biblioteca Bodleian de la Universitat d'Oxford, està dedicada a la vida i obra del poeta Percy Bysshe Shelley, espòs de Mary W. Shelley. L'exposició, que es pot veure fins el proper 3 de març, també mostra el primer manuscrit de Frankenstein; or, The Modern Prometheus, l'obra més famosa de Mary Wollstonecraft (Godwin) Shelley.