Publicat el
dimarts, de novembre 02, 2010
Engega el macroprojecte de digitalització dels Manuscrits de la Mar Morta
Amb motiu del 20è aniversari de la seva creació l'Autoritat en Antiguitats d'Israel (IAA) ha anunciat la posada en marxa de la Biblioteca Digital Leon Levy dels Manuscrits de la Mar Morta. Es tracta d'una iniciativa de la Fundació Leon Levy, que compta amb una donació especial de la Fundació Arcadia i el suport de la Fundació Yad Hanadiv, que té com a objectiu de digitalitzar i fer accessibles a tothom a través d'Internet els 900 Manuscrits de la Mar Morta (també anomenats Rotlles de Qumran o Biblioteca de Qumran), constituïts per més de 30.000 fragments. Es tracta d'un projecte molt ambiciós, que es preveu que durarà 5 anys, que compta amb un pressupost de 3,5 milions de dòlars (uns 2,5 milions d'euros).
El centre de Recerca i Investigació de Google a Israel s'encarregarà de portar a terme la càrrega de les imatges digitalitzades a Internet en forma de base de dades, i també de carregar les dades addicionals (metadades) dels documents per facilitar-ne la cerca, dades que que inclouen les transcripcions, traduccions i bibliografia. El rotlles es podran consultar en els idiomes originals - l'hebreu, l'arameu i el grec - i també estarà disponible una primera traducció en anglès, tot i que es preveu incorporar-hi eines de traducció en altres idiomes. La tecnologia utilitzada per digitalitzar i fotografiar els documents s'ha encarregat a l'empresa nord-americana Mega Vision, que s'instal·larà en els laboratoris de la IAA a principis de 2011. És la primera vegada que la col·lecció serà fotografiada en la seva totalitat d'ençà dels anys 50.
La troballa del Manuscrits de la Mart Morta es considera una de les més importants troballes arqueològiques del segle XX, crucial per als estudis bíblics i per a la història del judaisme i de primera cristiandat. Per a més informació sobre aquest projecte us remetem a aquest post de BEAT, on comentàvem els inicis del projecte, ara fa prop de 3 anys.
Font: Associated Press-Google (19/10/2010) i comunicat de premsa (19/10/2010) de la Israel Antiquities Authority.
Beat, Observatori de l'edició digital, és un blog/web (www.beat.cat) sobre les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'edició. És una proposta de Iolanda Bethencourt i Josep Maria Vinyes. Us animem a participar-hi i a col·laborar-hi amb els vostres comentaris, suggeriments i articles (beat@beat.cat).
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada