Publicat el

Hewlett-Packard llança un servei d'impressió a demanda en col·laboració amb la Universitat de Michigan


The War Garden Victorious, obra publicada el 1919, descriu la importància que assoliren els jardins particulars reconvertits en horts, durant la Primer Guerra Mundial. Consta de 400 pàgines, i es pot llegir en línia gratuïtament o comprar-ne la versió impresa en rústica al preu de 24,95 $, a través de HP BookPrep.


HP ha llançat (21/10/2009) HP BookPrep, un servei amb l'objectiu de preparar llibres escannejats perquè es puguin imprimir a demanda o per ser llegits en línia, sobre els quals se'ls aplica una tecnologia que millora la qualitat dels textos i les imatges digitals. En aquest moment HP BookPrep ofereix un catàleg de 472.509 llibres, tots ells de domini públic lliures de copyright, exhaurits, fora de catàleg i difícils de trobar. La gran majoria dels títols provenen del fons digital de la biblioteca de la Universitat de Michigan (fons digitalitzat gràcies a esforç de la pròpia biblioteca i Google), però també es troben títols digitalitzats per altres biblioteques universitàries i provinents de l'editorial Applewood Books, especialitzada en llibres històrics de temàtica americana, que utilitza els serveis de HP BookPrep des de l'any passat, que aleshores es trobava encara en fase pilot, com us anunciàvem en aquest post. Els usuaris poden llegir els llibres en línia de manera gratuïta o bé comprar-los a través de la web de BookPre i també da través del servei BookSurge d'impressió a demanda d'Amazon.com. Les biblioteques i editorials fixen el preu dels llibres i els beneficis obtinguts es reparteixen en una proporció que no ha transcendit públicament. Per poder oferir més continguts BookPrep invita les editorials a sumar-se a aquesta iniciativa.
Amb l'objectiu de preservar i digitalitzar el seu patrimoni, les biblioteques s'associen amb líders tecnològics, i l'exemple pioner ha estat la Universitat de Michigan, que fou la primera en participar en el projecte Projecte Google per la digitalització del fons de Biblioteques, tal i com ja comentàvem en aquest post de BEAT, a finals de 2007. També val la pena recordar que el setembre de 2008 la Universitat de Michigan llançà un servei d'impressió a demanda, amb la instal·lació d'una impressora Espresso Book Machine. Ara, de la mà de Hewlett-Packard, la Universitat de Michigan torna a ser pionera en la preservació i explotació del seu fons.