Publicat el

L'enciclopèdia Larousse, en obert i amb eines participatives


L'editorial francesa Larousse acaba de llançar (13/05/2008) la seva Encyclopédie Universelle Larousse a Internet en obert i amb eines que possibiliten la participació dels usuaris. A grans trets, la cerca d'aquesta enciclopèdia consisteix en una cerca múltiple simultània a diversos corpus més o menys integrats. Així, trobem els corpus següents: articles de l'enciclopèdia (que té uns 170.000 articles), una cronologia, citacions, estadístiques, mèdies (10.000 animacions, fotografies i dibuixos) i dues àrees més que estan realitzades pels anomenats contribuïdors, que són articles i imatges.

Val a dir que alguns mitjans han comentat algunes coses que val la pena reflexionar-hi breument: d'una banda s'ha dit que l'obertura del Larousse és una conseqüència de la competència de la Wikipedia, i de l'altra que aquesta obra incorpora eines semblants a la Wikipedia. Respecte el primer punt, la competència real al Larousse no és la Wiki, és Internet i el nou concepte 'revolucionari' d'accés, de gestió i de creació de la informació, i respecte el segon punt, qualsevol semblança del model creatiu de la wiki amb el del Larousse és pura coincidència.

El model del Larousse és, senzillament, el de permetre que uns usuaris registrats puguin escriure sobre el que vulguin en una àrea que es visualitza al marge de la cerca de l'enciclopèdia, sense que aquestes informacions estiguin integrades en un tot poc o molt coherent. Segons Larousse aquest model pretén mantenir la qualitat dels articles de l'enciclopèdia, els quals són gestionats per editors de plantilla, i aprofitar-se d'elements complementaris que li siguin proporcionats pels contribuïdors.

A diferència de la Wikipedia, els contribuïdors s'han d'identificar per a pujar articles i imatges, documents dels quals els autors en són totalment propietaris i sobre els quals ningú més pot modificar-los. El portal del Larousse anuncia que pròximament es podran consultar tots els diccionaris de l'editorial per un euro al mes.

A l'últim, recordar que la Gran Enciclopèdia Catalana (l'Enciclopèdia) es va obrir a Internet al febrer d'aquest any i que és en fase de desenvolupament la creació d'ues eines participatives, tal com esmentàrem en aquest article de Beat.