Publicat el

Bertelsmann publicarà un llibre a partir d'articles de la Wikipedia en alemany




L'editorial alemanya Wissen Media del grup Bertelsmann, ha anunciat (22/4/2008) la publicació d'un llibre confeccionat a partir d'una selecció d'articles de la Wikipedia en alemany, amb un tiratge inicial de 20.000 exemplars. El llibre, que editarà el segell Bertelsmann Lexikon Institut, a tot color i en tapa dura, es podrà adquirir a les llibreries a partir del proper setembre al preu de 19,95 €, tindrà 1.000 pàgines i hi inclourà 50.000 articles (d'una extensió limitada a unes 15 línies de llargada, que seran corregits, editats i condensats per 10 editors professionals) i unes 100 fotografies. Segons Beate Varhorn, l'editora en cap de les obres de referència de Bertelsmann, el volum està concebut com un anuari enciclopèdic que copsarà el zeigeist del moment, ja que recollirà els termes més populars i més cercats de la Wikipedia alemanya, des de la Playstation 3, Carla Bruni-Sarkozy, el programa televisiu de més audiència, el llibre més venut o un nou dispositiu electrònic. El producte està pensat per arribar al públic jove, i també està destinat a les famílies que no tenen connexió permanent a internet.

L'acord entre Bertlesmann i la fundació Wikimedia Deutschland estableix que l'editorial pagarà a la fundació 1€ per llibre venut, per la utilització de nom Wikipedia , i no podrà reclamar la propietat intel·lectual sobre el llibre, ja que el contingut es publica sota la mateixa llicència que la Wikipedia, és a dir, sota una llicència GNU de contingut lliure, que assegura que el material llicenciat està disponible de forma totalment lliure i pot ser copiat, redistribuït i modificat. En aquests moments la versió en alemany de la Wikipedia conté 740.000 entrades, participen unes 10.000 persones en la seva redacció i cada mes la consulten prop de 15 milions d'usuaris.

Per a més informació sobre altres exemples de llibres publicats a partir dels continguts de la Wikipedia, us remetem a aquest post de Beat.

Font: Frankfurter Allgemeine (22/4/2008), The New York Times (23/4/2008) i Wikipedia