Publicat el

El Projecte Gutenberg: la primera biblioteca digital mundial



BEAT ha anat tractant les diferents biblioteques digitals d'abast universal: la Biblioteca Digital Universal, Biblioteca Digital de Google, Internet Archive, Live Seach de Microsoft, l'Open Library i la Biblioteca Digital Mundial. Però el primer projecte universal de digitalització de llibres de domini públic i accés lliure és el Projecte Gutenberg , creat per Michael Hart el 1971, si bé en la seva concepció actual data de 1991. El projecte té per objectiu encoratjar la creació i distribució de llibres electrònics i funciona gràcies a milers de voluntaris que digitalitzen, arxiven i distribueixen els llibres.
El catàleg en línia ofereix més de 20.000 títols, lliures de copyright, és a dir, segons les lleis dels Estats Units, publicats abans de 1923. La base de dades també inclou alguns àudio llibres, fotografies, vídeos i arxius musicals, però la majoria són textos. El lloc web permet la consulta lliure de la base de dades a partir del títol, l'autor, idioma, i els darrers títols penjats, però també ofereix la consulta del rànquing dels títols més descarregats: els 100 primers llibres electrònics i els 100 primers autors consultats les darreres 24h, la darrera setmana i en els darrers 30 dies. Curiosament, en els 3 primers llocs del rànquing d'ahir apareixen el primer volum (de 4) de la Història de la Ciència, de J. Arthur Thomson, seguit del Manual de Cirurgia General de Miles and Thomson i Maneres, Costums i Vestits a l'Edat Mitjana i durant el Renaixement de Paul Lacroix, mentre que clàssics literaris com ara Història de Dos Ciutats de Charles Dickens, apareixen en l'11è lloc i Orgull i Prejudici de Jane Austen en el 15è.

La majoria de títols són en anglès, però també es poden trobar més de 50 títols en xinès, neerlandès, finlandès, francès, alemany, italià, llatí, portuguès, espanyol i tagàlog. El català és present amb 26 títols de diferents autors, des de Prudenci Bertrana a Marian Vayreda, passant Carles Capdevila i William Shakespeare. Altres 45 idiomes, com ara l'afrikaans, txec, noruec, polonès, suec, jiddisch, iroquès, esperant, danès, napolità-calabrès i rus, entre d'altres, també hi tenen representació amb menys de 50 títols.

El Projecte Gutenberg participa del Programa d'Adquisició de Continguts de Yahoo, amb Yahoo Search que permet la cerca de metadades de llibres (per autor, títol, breu descripció i paraules clau).