Publicat el

L’IEC i la Universitat de Lleida col·laboren en l’elaboració del Corpus Literari Digital

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de Lleida (UdL) han signat (19/11/2011) un conveni de col·laboració amb la finalitat que l'IEC i la Càtedra Màrius Torres treballi plegades en el desenvolupament del Corpus Literari Digital de la UdL, una plataforma que pretén preservar, difondre i promoure els estudis sobre el patrimoni literari català contemporani (segles XIX i XX).

Per patrimoni literari cal entendre el gruix de documents (escrits, gràfics, sonors i audiovisuals) que testimonien l’existència dels monuments que són les obres literàries, és a dir: autògrafs (manuscrits i mecanoscrits), quaderns de notes i proves d’impressió, edicions originals, publicacions periòdiques, enregistraments amb la veu dels escriptors i enregistraments audiovisuals amb la imatge dels escriptors. El Corpus està estructurat en cinc seccions (hemeroteca, biblioteca, manuscrits, fonoteca i videoteca), vinculades mitjançant una base de dades de textos.

Gràcies al buidatge de cada llibre, de cada revista, de cada plec de manuscrits i de cada enregistrament, els textos s’han convertit en registres bibliogràfics, als quals corresponen una imatge o un arxiu sonor o audiovisual. El Corpus disposa d’un cercador general per a realitzar tota mena de consultes dins la base de dades de textos, com per exemple, localitzar, visualitzar o escoltar totes les versions d’un mateix text o cercar les ocurrències d’una paraula en una mateixa obra, en totes les d’un autor o en un període determinat. Els resultats es mostren sempre en forma de bibliografia i es poden ordenar per qualsevol camp.

Font: Institut d'Estudis Catalans (10/11/2011)