Publicat el

La British Library signa un acord amb Google per digitalitzar el fons

 British Library, fotografia de Colin St John Wilson
La British Library ha signat un acord amb Google per digitalitzar una de les col·leccions més importants de llibres i pamflets del món i fer-la accessible a través d'internet. L'acord inclou 250.000 llibres de domini públic, publicats entre els anys 1700 i 1870. Entre els primers documents que es digitalitzaran destaca el projecte realitzat el 1858 per l'inventor, polític i intel·lectual català Narcís Monturiol, per a la construcció de l'Ictineu, reconegut com un del primers submarins del món.

Segons aquest acord, Google assumirà els costos de digitalització i donarà a la British Library una còpia dels llibres digitals, però se'n quedarà una altra per al seu propi fons. Això permetrà que els lectors puguin visualitzar, cercar i copiar obres lliures de copyright de manera gratuïta també des de la web de Google. L'acord és similar al que Google ja ha signat amb altres 40 grans biblioteques d'arreu del món, d'ençà la presentació el desembre de 2004 del seu ambiciós projecte Google Books - inicialment conegut com Google Print i després Google Book Search- amb l'objectiu de crear una biblioteca digital universal.

Aquest acord segueix l'esperit fundacional de la British Library d'oferir a tothom accés al coneixement. En paraules de Lynne Brindle, directora d'aquesta institució:
“Al segle XIX l'ambició dels nostres predecessors va ser donar accés a tothom a la més gran informació possible de tot el món, per asssegurar que no es restringia el coneixement a aquells que no podien permetre's tenir una biblioteca privada. Aleshores la manera de fer-ho fou adquirir llibres d'arreu del món i posar-los a disposició en Sales de Lectura."

Per contextualitzar la notícia recordem que la British Library inicià el seu programa de digitalització el 2007 de la mà de Microsoft, tal i com us vàrem anunciar en aquest post, programa que va quedar interromput arran de la renúncia de Microsoft a continuar amb el seu projecte de llibres digitals "Live Search Books". Per a més informació sobre aquest tema us remetem a aquest post.

Font: BBC News (20/6/2011)


Dibuix original del submarí Ictineu realitzat per Narcís Monturiol (1858)