Publicat el

Creix l'interès pel transmèdia

Imatge de Pandemic 1.0, projecte de Lance Weiler presentat al Sundance Film Festival 2011
El grup editorial Random House i el productor de videojocs THQ han anunciat (4/4/2011) una aliança de col·laboració per a crear propietats intel·lectuals que incloguin personatges, llocs de ficció i marques comercials d'un projecte mediàtic original (media franchise). Les primeres publicacions consistiran en diverses col·leccions de llibres i de jocs, per entrar més endavant en un univers mediàtic més ric (pel·lícules, videoclips, còmics, mòbils, revistes, merchandising, etc.).

Transmèdia (que algunes fonts consideren sinònim de crossmedia) és una nova forma de narració concebuda per a explicar històries a través de múltiples plataformes i formats. Amb transmèdia, cada part de la història és única i juga amb les fortaleses del medi en què es desenvolupa. El resultat  es manifesta en una àmplia gamma de productes i diferents fonts d'ingressos. A més, amb les noves eines interactives, la potencialitat de cada mitjà s'incrementa exponencialment.

Una obra transmèdia ha d'organitzar els diferents elements que la componen sinèrgicament entre si per formar una llicència transmèdia homogènia. L'estudi transmèdic s'ha de plantejar des de l'inici del projecte per garantir la coherència global de l'univers creat. Amb una llicència transmèdia, el tot és més que la suma de les parts.

Les editorials darrerament estan mostrant el seu interès amb transmèdia. En aquest sentit, val la pena destacar la que es presentà a l'octubre com la primera novel·la transmèdia de l'estat: El silencio se mueve, de Fernando Marías i editada per Ediciones SM. L'obra planteja diferents formats de lectura: còmic, guió de cinema, il·lustracions, pàgines web, un blog i un número amb disponibilitat 24 hores per a ajudar a conèixer millor el personatge que expliquen diferents dimensions de la història.

1 comentaris:

sfer ha dit...

Al Kosmopolis d'enguany va haver-hi una sessió dedicada al tema. Henry Jenkins en va parlar per video conferència des de Califòrnia titulada "La imaginació transmèdia". El vídeo es pot veure al web dels Arxius Kosmopolis: http://www.cccb.org/kosmopolis/ca/arxius_multimedia