Publicat el

S'estrena Calaix, un servei de consulta de documents digitals sobre patrimoni cultural

Plànol del projecte de reparació d'una torre de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona). Calaix / Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, 2010.

S'ha estrenat (22/9/2010) el portal Calaix, un servei de consulta que aplega milers de documents digitals de caire tècnic sobre patrimoni cultural de Catalunya. L'objectiu és recollir tots aquells fons i fonts documentals d’interès pel coneixement, investigació i difusió del patrimoni cultural català i s'adreça principalment a estudiants, investigadors i professionals. El nou web ofereix, en el moment de la seva obertura, un dipòsit de 20.000 fitxers digitals sobre patrimoni cultural, que inclouen 2.300 memòries d’excavacions arqueològiques i paleontològiques, 1.500 plànols de monuments catalans i prop de 3.000 fotografies de restauracions de patrimoni arqueològic.
Entre els propers projectes previstos anuncien la publicació de la Planimetria dels jaciments catalans i els expedients de declaració del Béns Culturals d’Interès Nacional. Tot i que en aquests moments aplega els documents generats pel propi Departament de Cultura, l'arxiu està obert allotjar altra documentació relacionada amb altres àmbits de la cultura, l’economia, etc. i a la incorporació d'altres col·leccions digitals (revistes, monografies, fotografies, etc) d’interès de l’administració de la Generalitat o d’altres institucions. El portal és consultable també en castellà i anglès.

Calaix utilitza el protocol estàndard d'arxius oberts OAI-PMH. Les cerques de documents del repositori es poden fer a partir de categories temàtiques (arqueologia, arquitectura, biblioteques, informació i comunicació i museus), data, autor i títol, i també es poden cercar plànols, monuments, fotografies, a partir de la ciutat, període històric o monument. Els drets d’autor de les obres accessibles a través de Calaix estan protegits d’acord amb la llicència Creative Commons, i poden enllaçar i referenciar lliurement sempre i quan es citi que provenen de Calaix/Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

El projecte Calaix, coordinat per Maria Dolors Portús Vinyeta i Josep Vives Gràcia, és una iniciativa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació promogut i gestionat per la Direcció General del Patrimoni Cultural i la Direcció General de Cooperació Cultural. La responsabilitat de la infraestructura tècnica del projecte ha estat encarregada al CESCA (Consorci Centre de Supercomputació de Catalunya), on s'allotja el lloc web, les metadades i els arxius digitals.

L'obertura de Calaix coincideix amb la renovació del portal Patrimoni.gencat, que també fou anunciada en el mateix acte de presentació, al Palau Moja de Barcelona. El portal fou creat el 2008 amb l'objectiu de donar informació sobre el patrimoni cultural català en l'àmbit de la fotografia, museus, arquitectura, paleontologia, arxius, i també recomanar visites a monuments. El web presenta un nou disseny, més recursos audiovisuals i de més qualitat (vídeos en alta definició, gigafotos en alta resolució, fotos panoràmiques en 360º i reconstruccions en 3D), participació en xarxes socials, i noves seccions com ara entrevistes, reportatges, informació sobre l'actualitat internacional del patrimoni, un canal de televisió i un club. A més a més ara també es pot llegir en castellà, i en versió reduïda, en aranès i anglès.

Podem dir que la creació de Calaix s'engloba dins d'un gran projecte de digitalització i l'accessibilitat als repositoris culturals del nostre país, del qual també en formen part altres projectes digitals com ara PADICAT (Patrimoni Digital de Catalunya, explicat en aquest post de Beat) i RACO (Repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert), que comentàvem aquí.