Publicat el

Arriba Blio, un nou programa lector de llibres digitals


L'empresa nord-americana Kurzweil Technologies, en associació amb la NFB-National Federation of the Blind (la Federació Nacional de Cecs), ha llançat (28/9/2010) Blio, un nou programari de lectura de publicacions digitals, i alhora un programa de gestió de biblioteca de llibres digitals. Des d'ara Blio ja es pot descarregar gratuïtament. Actualment només funciona en dispositius basats en Windows, però està previst que en el futur també funcioni en Mac, Linux, Android, Symbian, Windows Mobile, els sistemes operatius de l'iPhone, i les plataformes Silverlight. Blio només accepta fitxers en format XPS i EPUB, ambdós basats amb l'XML (en aquesta primera versió, només accepta XPS).

Després de saber que l'editorial Elsevier i el fabricant Toshiba havien adoptat Blio (tal i com ja us anunciàvem en aquest post i en aquest altre) esperàvem comprovar el seu funcionament.



En Blio es manté sempre l'estructura de la pàgina (talment com si fos un PDF) i es poden visualitzar imatges a tot color, vídeos, taules, fórmules, àudio, animacions, etc. Les pàgines es passen com si es tractés d'un llibre tipus flip i s'hi poden fer zooms. Es poden marcar els textos i prendre notes, entre altres característiques. També hi ha la possibilitat de fer cerques a recursos externs predeterminats (Wikimedia, Bing, Google) sobre les paraules que seleccionem, si bé l'usuari pot canviar aquests recursos segons les seves preferències. La lectura a pàgina completa a partir de l'ordinador és bona, i inclou diverses modalitats per visualitzar les pàgines: només text, una sola pàgina, dues pàgines, múltiples pàgines alhora, i una mena de visió que ells anomenen 3D. Particularment interessant resulta la funció de reconeixement automàtic de text a veu. Està preparat per implementar-se en dispositius tàctils.

El llançament de Bio ve acompanyat d'un programa de gestió de la biblioteca de llibres digitals, que permet a l'usuari descarregar-se llibres i guardar-se'ls. Blio també ha creat la seva pròpia botiga, i segons la web, hi ha disponible un milió de llibres tant gratuïts, com de pagament, gràcies a l'associació de Blio amb la distribuïdora de llibres Baker & Taylor, empresa líder en el mercat anglosaxó.

Ray Kurzweil, president de l'empresa Kurzweil Technologies i creador de Blio, és un inventor reconegut, que ha treballat durant més de 30 anys en els camps del reconeixement òptic de caràcters, reconeixement de text a veu, la música electrònica -teclats, sintetitzadors, samplers, col·laboracions amb Stevie Wonder- i la creació d'aplicacions diverses per a discapacitats visuals.