Publicat el

Els llibres digitals gravats amb el 16% d'IVA



La Direcció General de Tributs ha publicat (24/3/2010) una resolució, en la que introdueix "la necessitat que els llibres electrònics s'incorporin a un suport físic perquè la seva tributació en l'impost tingui lloc al 4%, donat que no és possible, d'acord amb l'article 98.2 de la Directiva [europea] 2006/112/EC que els serveis electrònics tributin a tipus reduïts". O sigui, que les descàrregues de llibres digitals des d'Internet es consideren serveis electrònics i no pas llibres, i per aquesta raó hauran de tributar el tipus d'IVA ordinari, que actualment és del 16% (amb la previsió que a partir del proper 1 de juliol s'incrementarà fins el 18%). La mateixa resolució també explicita que els llibres proveïts mitjançant CD-ROM, memòries USB (pendrive) o "qualsevol altre suport físic per a la seva descàrrega a equips de hardware", podran acollir-se al tipus d'IVA super-reduït del 4%.

Recordem que el proppassat 4 de desembre de 2009 la Direcció General de Tributs publicava una resolució per la qual permetia l'aplicació de l'IVA super-reduït del 4% als llibres, fos quin fos el seu format. Aquesta resolució era la resposta a la consulta vinculat formulada per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya al voltant de la comercialització de llibres en format electrònic.

Malgrat que el negoci del llibre digital representa ara per ara un percentatge marginal per a les editorials europees, aquestes farien bé en pressionar la Unió Europea perquè reconegués que un llibre digital és un llibre és un llibre és un llibre és un llibre és un llibre ...