Publicat el

Operadores de telefonia mòbil s'uneixen per a crear una plataforma d'aplicacions

Vint-i-quatre operadores de telecomunicacions acaben de crear (15/02/2010) la Wholesale Applications Community (WAC), una aliança per construir una plataforma oberta que ofereixi aplicacions a tots els usuaris de telefonia mòbil.

América Móvil, AT&T, Bharti Airtel, China Mobile, China Unicom, Deutsche Telekom, KT, mobilkom austria group, MTN Group, NTT DoCoMo, Orange, Orascom Telecom, Softbank Mobile, Telecom Italia, Telefónica, Telenor Group, TeliaSonera, SingTel, SK Telecom, Sprint, Verizon Wireless, VimpelCom, Vodafone i Wind crearan un ecosistema per al desenvolupament i distribució d'aplicacions d'internet i mòbil independent dels dispositiu o de la tecnologia.

En conjunt, aquestes operadores tenen accés a més de tres mil milions de clients a tot el món. La GSMA i tres dels fabricants de dispositius més gran del món - LG Electronics, Samsung i Sony Ericsson - també donen suport a aquesta iniciativa.

L'aliança té previst inicialment utilitzar tant els requeriments JIL com OMTP BONDIA, per a desenvolupar un estàndard comú en els propers 12 mesos. En última instància, es treballarà en conjunt amb el W3C per a un estàndard comú per garantir realment als desenvolupadors que poden crear aplicacions que funcionin en totes les plataformes de dispositius mòbils, i en el futur entre els dispositius fixos i mòbils.

Algunes operadores ja han llançat les seves botigues d'aplicacions (mstore de Movistar, Vodafone Apps i altres), però el seu èxit està molt lluny de l'App Store d'Apple, la força de la qual resideix a ser accessible des de qualsevol país. La botiga d'Apple ha aconseguit en dos anys 3.000 milions de descàrregues i el negoci generat s'estima en 4.200 milions de dòlars, i, a més en constant creixement.

I dins d'aquest moviment de les operadores de no quedar-se al marge dels beneficis mòbils, esmentem les paraules del ministre d'Indústria, Miguel Sebastian, que va obrir ahir la via perquè Telefónica i la resta d'operadores de telecomunicacions puguin cobrar en un futur als cercadors d'Internet com Google per usar les seves xarxes.

Font: Wholesale Applications Community (15/02/2010) i altres