Publicat el

Neix Escritores Unidos, associació d'escriptors que reclama una millor gestió dels drets d'autor


El mes de maig passat va néixer l'associació Escritores Unidos, grup d'escriptors que malda per la millora de la gestió dels drets d'autor. En concret, aquest grup demana unió entre els escriptors de l'estat davant els grans canvis que s'acosten en el sector amb l'adveniment del llibre electrònic, per la qual cosa demanen informació real de les vendes, que haurien de ser auditades per fonts externes a les editorials.

Segons l'associació, "el major problema al qual s'enfronten els escriptors a curt termini és l'escassa transparència en les liquidacions en concepte de drets d'autor que les editorials faciliten cada any, normalment en el primer trimestre. Aquestes liquidacions depenen per complet de les dades que l'editor es subministra a ell mateix, la qual cosa en la pràctica vol dir que l'editor et paga el que li dóna la gana."

Escritores Unidos demana que una font externa, com ara Nielsen, faciliti dades fefaents de les vendes de llibres a Espanya. Fins al moment han mostrat la seva adhesió Javier Sierra, Luis Miguel Ariza, Antonia Corrales, José Calvo Poyato, Toti Martínez de Lezea, Alfredo Conde, Juan Gómez-Jurado, Emilio Calderón, Eric Frattini, fins a 120 escriptors.