Publicat el

Es presenta la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica


El ministeri de Cultura espanyol acaba de presentar (03/03/2009), a la seu de l'Associació de la Premsa de Madrid, la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica, que posa a disposició dels ciutadans de forma gratuïta, a través d'Internet, 4,3 milions de pàgines de gairebé 2.000 capçaleres de diaris editats a Espanya entre els anys 1777 i 2005; en total, 785.763 exemplars de diaris.

Els arxius digitalitzats inclouen fons procedents de 16 comunitats autònomes, 49 biblioteques i diferents institucions, i es poden consultar en qualsevol de les llengües de l'Estat i en anglès. La digitalització abasta també publicacions clandestines, obtingudes fonamentalment dels arxius del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Aquest projecte forma part de la iniciativa Europeana, promoguda per la Unió Europea amb la finalitat de crear una gran biblioteca digital continental.

Tècnicament, junt amb la digitalització en si mateixa dels materials, s'ha realitzat un procés complet d'assignació de dades i metadades que faciliten el recurs de la recerca i recuperació de la informació en un entorn virtual. Així, al format MARC habitual en les aplicacions dels sistemes d'informació bibliogràfica se li han afegit, amb diferents objectius, un ampli conjunt d'esquemes de metadades que van des del MARC XML per a la descripció bibliogràfica al Dublin Core/ISO 15836:2003 per a la recuperació de la informació als METS per a la transmissió de les metadades i, fins i tot, als PREMIS per a les polítiques futures de preservació a llarg termini. La creació dels fitxers d'esquemes Dublin Core permet alimentar o actualitzar permanentment el repositori OAI-PMH amb els quals compta la Biblioteca Virtual de la Premsa Històrica, el que fa que sigui recol·lectable pels recol·lectors més importants i, així, figura com data provider a OAI i OAISter.

La base de dades permet fer cerques simples o avançades, per dates de publicació, alfabètica de títols i per lloc de localització. Les imatges són en jpeg i pdf. També cal esmentar que s'ha iniciat un procés d'OCR, subjecte a l'estàndard METS / ALT.


Font: Asociació de la Prensa de Madrid (03/03/2009) i Biblioteca Virtual de Premsa Històrica