Publicat el

El portal d'Ausiàs March


Coincidint amb el 550 aniversari de la mort d'Ausiàs March la Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes acaba de presentar (3/3/2009) una pàgina web dedicada al poeta valencià. La web inclou manuscrits digitalitzats de l'escriptor, edicions antigues, llistats de traduccions, estudis científics sobre la seva obra i 17 cançons cedides per Raimon.

En el portal s'ofereix una síntesi de la vida i l'obra del poeta, a través de les quals l'usuari pot assolir la informació bàsica imprescindible per a apropar-se al poemari marquià. Així mateix, es recullen quatre repertoris bibliogràfics dedicats, respectivament, als manuscrits que han preservat els poemes, les edicions i les traduccions que se n'han fet i els estudis sobre la figura i la poesia d'Ausiàs March. Des de les entrades d'aquest repertoris que apareixen subratllades es pot accedir a la reproducció digital en imatge del contingut d'aquestes. Així, per exemple, l'usuari interessat pot llegir l'obra completa d'Ausiàs a través de l'edició crítica d'Amadeu Pagès (1912-14), que trobarà a la secció «Edicions». Els quatre repertoris tenen pretensió d'exhaustivitat i, per això, s'aniran actualitzant de manera periòdica. Així mateix, s'incrementarà progressivament el nombre d'entrades bibliogràfiques que permeten accedir als seus continguts en format digital. Completen la Biblioteca una secció de fonoteca i una altra d'imatges: en la primera, s'incorporen disset poemes d'Ausiàs musicats pel cantautor Raimon, mentre que en la segona s'inclouen les reproduccions d'alguns motius relacionats amb l'autor, la seva obra i la seva època, així com un documental sobre el poeta.

Han aportat manuscrits, la Bibliothèque Nationale de París, la Biblioteca de Catalunya, la biblioteca de El Escorial, la Biblioteca Nacional, la de la Universitat de Salamanca, la de Saragossa, la de la Universitat de València, l'Ateneu Barcelonès i la Hispanic Society of America.

I finalment, us deixem amb l'enllaç de Veles e vents han mos desigs complir, poema musicat per Raimon.