Publicat el

Medpedia, una enciclopèdia col·laborativa sobre medicina i salut



Acaba de veure la llum (17/02/2009) Medpedia, una enciclopèdia col·laborativa sobre la salut, la medicina i el cos, en anglès i en obert. A diferència d'altres enciclopèdies de tipus wiki, Medpedia posa límits a la col·laboració dels usuaris: només els professionals reconeguts poden redactar-ne i/o editar pàgines. A més, tots els col·laboradors disposen d'una pàgina on s'exposa el seu currículum.

Per a poder contribuir a la Medpedia escrivint articles cal ser llicenciat en medicina o en alguna altra especialitat mèdica i cal haver crear un perfil, el qual ha de ser aprovat per la comunitat de Medpedia. Els no editors (que també han de crear un perfil) poden contribuir a la web fent suggeriments, els quals posteriorment seran aprovats o rebutjats per un editor abans que aquests siguin aplicats.

Més de 100 organitzacions dels Estats Units i de la Gran Bretanya han proporcionat material que estava protegit per drets de copyright perquè sigui editable per la comunitat de Medpedia. La web compta amb la col·laboració de la Harvard Medical School, la Stanford School of Medicine, la Berkeley School of Public Health, la University of Michigan Medical School, el National Health Service de la Gran Bretanya i altres. El contingut té llicència GFDL (disponible lliurement per reús mitjançant llicència GNU) i el programari és el de MediaWiki.

En el moment d'arrencada de la web hi havia tres serveis en funcionament: 1) una enciclopèdia col·laborativa o base de coneixements (una wiki); 2) una xarxa i directori de professionals de la salut i d'organitzacions; i 3) Comunitats d'interès on els professionals mèdics i no professionals poden compartir informació. Mitjançant aquest sistema de tres àrees concèntriques, Medpedia pretén construir la més completa base de dades d'informació dels professionals de la medicina i combinar-la amb fòrums per als consumidors i els pacients per tal de poder compartir històries, plantejar preguntes i participar directament amb els metges de l'edició de Medpedia.