Publicat el

Neix Europeana, la Biblioteca, Museu i Arxiu Digital Europeu


Europeana, el portal de la Biblioteca, Museu i Arxiu Digital Europeu, veurà la llum el proper 20 de novembre del 2008. Prèviament, el dia 9 del mateix mes, Europeana serà presentat als Ministres de Cultura europeus. El lloc web és un prototip que pretén demostrar que és possible portar els continguts culturals de tota Europa en un mateix espai. Al moment de la inauguració, el lloc web proporcionarà al usuaris accés directe a uns 2 milions d'objectes digitals, incloent-hi pel·lícules, fotografies, pintures, sons, mapes, manuscrits, llibres, periòdics i documents d'arxiu. La intenció d'Europeana, que serà multilingüe, és que el 2010 doni accés directe a més de 6 milions de documents digitals.

Europeana és una xarxa temàtica finançada per la Comissió Europea en el marc del programa eContentplus, com a part de la política i2010. Originalment coneguda com la xarxa de la biblioteca digital europea -EDLnet- és una associació de 90 representants d'organitzacions del coneixement i del patrimoni i experts en Tecnologies de la Informació de tota Europa.

El projecte està dirigit per un equip integrat per membres de la biblioteca nacional dels Països Baixos, Koninklijke Bibliotheek. Està construït sobre el projecte, experiències i coneixements tècnics desenvolupats per la Biblioteca Europea, que és un servei de la Conferència de Biblioteques Nacionals Europees.

La idea d'una Biblioteca Digital Europea va ser aprovada pels Ministres de Cultura dels estats membres de la Unió Europea al novembre del 2006. El setembre del 2007, el Parlament Europeu li donà el seu suport.