Publicat el

Libri.de i el model alemany per a la distribució de llibres electrònics


En el marc de la Fira del Llibre de Frankfurt, les empreses Sony, Libri.de i Thalia han anunciat (15/10/2008) el llançament del lector digital de Sony PRS 505 a Alemanya la propera primavera de 2009. Libri GmbH és un distribuïdor majorista de llibres i també és un proveïdor de solucions de venda en línia per a llibreries a través de la seva companyia subsidiària Libri.de Internet GmbH, i a partir de la pròxima primavera proveïrà en exclusiva el lector digital de llires electrònics Sony Reader a les llibreries alemanyes. Thalia és la segona cadena de llibreries d'Alemanya i esdevindrà la llibreria "preferent", i amb aquest objectiu el dispositiu es promocionarà als 200 punts de venda de Thalia, amb expositors especials i demostracions, i també es formarà els empleats de les botigues perquè puguin donar consell professional als clients. Però Thalia no serà el venedor exclusiu del lector, ja que Libri també el podrà vendre als seus clients que són més de 4.000 llibreries. Preguntats sobre la qüestió, Libri GmbH no ens va confirmar si també distribuirà el nou model de Sony PRS-700 - el qual es va presentar als Estats Units el 2 d'octubre, tal i com us vàrem informar aquí - ni tampoc el preu de venda del dispositiu a Alemanya.

D'altra banda, Libri GmbH també oferirà un repositori de llibres electrònics anomenat Libri.Digital, i tots els editors podran carregar llibres en aquesta plataforma en format ePub. Les editorials Beltz, Bertelsmann, Campus, dtv, Goldmann, Hanser, Heyne, Lübbe i Luchterhand ja s'han afegit a aquesta iniciativa. Libri GmbH no vendrà continguts directament als usuaris, sinó a altres llibreries en línia, com ara Thalia, per exemple.

Per contextualitzar aquest llançament cal saber que a Alemanya funciona el preu fix, i l'editor determina el preu de venda al menor per a cada nou llibre venut a Alemanya. La Börsenverein des Deutschen Buchhandels, que és l'associació que representa els interessos llibreters, editors i distribuïdors també està intentant establir un preu fix per als llibres electrònics a Alemanya. La llei encara no s'ha modificat en aquest sentit, però la Börsenverein insta a tots els actors de la indústria de llibre a respectar el preu fix per als llibres electrònics. Els editors poden fixar preus diferents per a la versió electrònica i la versió impresa, de la mateixa manera que també estableix un preu diferent per al format butxaca i el format en tapa dura.

El Sony Reader es posà a la venda als Estats Units el 2006; des del proppassat setembre es pot trobar a la Gran Bretanya, mentre que a França estarà disponible el 23 d'octubre.