Publicat el

Neix l'EXGAE per a lluitar contra les entitats de gestió de drets d'autor


Acaba de presentar-se públicament (14/05/2008) l'EXGAE, un servei d'assessoria gairebé gratuïta "amb la voluntat de canalitzar l'hostilitat envers la SGAE i altres entitats de gestió dels drets d'autor, per la qual cosa aquesta associació es dota d'unes eines artístiques i legals per a assolir l'extinció de la SGAE". Definida com a AntiSGAE, però, els seus objectius van més enllà de la SGAE, ja que els seus interessos ultrapassen el marc estricte de la SGAE i tenen una incidència especial amb el món d'internet i amb les noves formes de transmissió i circulació de la cultura.

L'EXGAE afirma i alhora denuncia que per a protegir l'autoria no cal, ni molt menys, ser soci de la SGAE i que si s'és soci de la SGAE i es llicencia un treball en Copyleft o amb llicència no restrictiva la SGAE continua cobrant drets d'autor.

L'associació proposa un model obert, en què l'artista pugui disposar de diverses alternatives que no siguin les exclusives del copyright, com ara el Creative Commons i el Copyleft. El model que defensa l'EXGAE diferencia l'artista de l'intermediari, i considera que l'autor pot viure del seu treball sense la necessitat de pertànyer a una entitat de gestió. N'és un exemple paradigmàtic el món de la música, com vàrem explicar uns mesos enrera en aquest article de Beat.