Publicat el

Seadragon i Photosynth


Us presentem dos projectes innovadors de Microsoft Labs relatius al tractament de les imatges: Seadragon i Photosynth.

Photosynth és un programari en fase de preestrena des de finals del 2006 que és desenvolupat per Microsoft Live Labs i la Universitat de Washington i que s'encarrega d'analitzar fotografies digitals per tal de crear models en tres dimensions. En realitat, el programa és una combinació de dos elements: un plug-in browser ActiveX i un servei hostatjat en un servidor que presenta moltes fotografies diferents en una visió agregada, en forma tridimensional.

Photosynth analitza múltiples fotografies fetes en una mateixa àrea, les processa i crea punts comuns entre elles que serveixen per a generar el model en tres dimensions. Totes les fotos que comparteixen algun punt es linquen en una web que permet la navegació a través d’elles, veure el model des de diversos angles, fer zooms, veure fotos similars, etc.

Actualment, els usuaris poden veure models construïts per Microsoft o la BBC, però no poden crear els seus propis models. Des del novembre del 2006 hi ha una versió lliure disponible a través de Microsoft.

Seadragon (empresa adquirida per Microsoft el 2006) és un projecte en incubació, mitjançant el qual i gràcies a una sèrie d’algoritmes es permeten fer zooms i carregar en pantalla imatges d'alta resolució molt ràpidament perquè resulta que tot està basat en calcular només els pícsels visibles.

Seadragon i Photosynth, evidentment, també seran aplicables en textos digitalitzats com a imatge amb altes resolucions, la qual cosa permetrà que es puguin fer zooms a voluntat sense perdre qualitat i amb una gran rapidesa de navegació; a més, segons els programadors, ja no caldran més pop-ups per a fer una ampliació de certes àrees de les pàgines web. Un altre dels avantatges de la tecnologia, és que és apta tant per a grans pantalles com per a dispositius mòbils petits, ja que la informació que es transmet s'adapta automàticament al mitjà.



Us hem adjuntat dos vídeos de demostració sobre la teconologia Seadragon i Photosynth (el primer, sobre la presentació al TED, Technology, Entertainment, Design; i el segon, realitzat per la revista Wired) i on es pot observar la visualització perfecta de tots els detalls i on apareixen fotografies, mapes, diaris, llibres... zooms sobre els detalls, imatges 3D, etc.