Publicat el

Google llança en català el Frontal per als editors del seu Cercador de llibres


El dia 20 de novembre Google llançà en català el Frontal per als Editors que permet als editors catalans registrar-se en línia per a esdevenir partners de Google en el servei de Cerca de Llibres que ofereix aquesta empresa. Actualment Google té més d'un milió de llibres indexats i més de 10.000 editors de tot el món registrats en el servei, inclosos els editors de Catalunya; i quant als idiomes, té llibres en més de cent idiomes i el cercador és disponible en 70 països.

Segons els directius de Google, la Cerca de llibres ha demostrat ser una eina popular i, alhora, polèmica. Els detractors del servei temen que la Cerca de llibres de Google acabi substituint la paraula escrita, però des de l'empresa es creu que la Cerca de llibres ajudarà la gent del món a descobrir més llibres.

La Cerca de llibres de Google és un catàleg en fitxes del segle XXI, la qual cosa facilita la cerca de llibres. Segons l'empresa, no es tracta de substituir la compra de llibres o la lectura de llibres en una biblioteca: la Cerca de llibres compleix les lleis de drets d’autor i mai no es mostren més que uns quants fragments de text dels llibres amb drets d’autor sense l’autorització de l’editor –i s'indica als usuaris on poden comprar llibres o les biblioteques on els poden demanar mitjançant un préstec–.

La Cerca de llibres de Google es divideix en dues parts diferents (informació extreta de la Cerca de llibres de Google: La història): el Programa de socis i el Projecte Biblioteca.
1. Programa de socis
Els socis (generalment editors) donen a Google els seus llibres per digitalitzar-los i penjar-los en línia. Els usuaris poden veure, llavors, un nombre limitat de pàgines de llibres rellevants per a la seva cerca. Això és suficient perquè tinguin una idea aproximada sobre el tema que tracta el llibre. Si l’interessa, l’usuari pot fer clic i arribar al lloc web de l’editor o a una botiga en línia, i comprar-lo. Google escanneja aquests llibres de manera gratuïta i no cobra quan els usuaris compren llibres. A més, quan s’escullen anuncis perquè s’executin sota un llibre, més de la meitat dels ingressos generats es donen a l’editor del llibre. Quant als avantatges del servei: obtenir llibres en línia és fàcil, s'escanneja i indexa el text sencer dels llibres, els usuaris poden trobar llibres no només buscant a la Cerca de llibres de Google, sinó també dins de l’índex general de llibres de Google, la Cerca de llibres de Google impedeix que els usuaris copiïn, enganxin i imprimeixin les pàgines mostrades a la visualització prèvia limitada, i al costat de la visualització de la pàgina, hi ha els enllaços "Compreu aquest llibre".
2. Projecte Biblioteca
Biblioteques com les de les universitats d’Oxford i Michigan, i la Biblioteca de Barcelona, proporcionen els seus llibres perquè Google els digitalitzi, de manera que les publicacions que anteriorment només eren accessibles per a aquells qui es trobaven dins l’edifici, puguin ser consultades per qualsevol que disposi d’una connexió a Internet.
Si un llibre d’una biblioteca és de domini públic (sense drets d’autor) es mostra tot sencer. Si té drets d’autor, els usuaris només veuen informació bàsica (com és ara el títol del llibre i el nom de l’autor), un màxim de dos o tres fragments del llibre i informació sobre la biblioteca on es pot trobar, o el lloc on es pot comprar. Si els editors o els autors no volen que es digitalitzin els seus llibres, només cal que ho diguin i s'els excloen.