Publicat el

Les llibreries virtuals tenen vida pròpia



Existeix una gran diversitat de llibreries de tota mena, però pel que ens ocupa es poden dividir en dues categories bàsiques: les llibreries físiques i les llibreries virtuals. Arran d'una recent trobada amb editors es va plantejar el tema sobre si les llibreries virtuals que comercialitzen llibres en paper, necessitaven de les llibreries físiques per existir. Independentment del fet del seu objectiu en el moment que va ser creades, el cert és que moltes llibreries físiques - ja siguin petites llibreries independents locals o grans cadenes - s'estan readaptant davant l'impacte que ha suposat la irrupció d'Internet i les noves tecnologies. Algunes fins i tot estan reorientant estratègicament el seu negoci vers l'entorn digital. La llibreria Barnes & Noble seria l'exemple paradigmàtic d'una gran cadena de llibreries (més de 700 botigues arreu dels Estats Units) que evoluciona cap al negoci en Internet i en digital. N'hem parlat abastament al BEAT sobre les diverses iniciatives que Barnes & Noble està portant a terme en aquest sentit d'ençà de 2007 fins ara, amb l'objectiu de poder competir amb Amazon.com. Entre les iniciatives destaquen, per ordre cronològic: la renovació de la web, la creació d'una aplicació per a Blackberry, la venda d'àudiollibres en mp3, la creació d'una plataforma de llibres digitals, la compra de Fictionwise, el llançament de la plataforma d'autopublicació PubIt, la publicació de les guies pràctiques Quamut, el llançament del llibre electrònic Nook, i ja més recentment, l'aplicació educativa Nookstudy.

El veritable paradigma de les llibreries virtuals és Amazon.com. Creada el 1995 a Seattle, passà per moments de gran dificultat en que es qüestionava la seva viabilitat econòmica. A hores d'ara ha esdevingut la llibreria més gran del món, amb una aposta molt clara pel món digital a través de la plataforma Kindle, fins al punt, que segons les darreres notícies ja està venent més llibres en format Kindle que en tapa dura (per a més informació us remetem a aquest post de BEAT).

Però existeix més vida més enllà d'Amazon.com, i trobem altres exemples reeixits de llibreries que comercialitzen llibre impresos, només a través d'Internet, sense dependre de botigues físiques. En podem destacar les següents:

  • alibris
  • Books-A-Million
  • abebooks.com (Llibreria especialitzada en llibres de segona mà, creada el 1995, adquirida el 2008 per Amazon.com).

  • En coneixeu d'altres? Si és així, us invitem a compartir-les amb nosaltres.

    Nota: afegim (24/9/2010) al llistat la llibreria del Regne Unit BOOKS etc, que havia format part de Borders UK, ven llibres nous i de segona mà.