La companyia japonesa Ricoh acaba de llançar (21/6/2010) French Rev, primera aplicació de la companyia que utilitza la tecnologia visual de recerca i que pretén enriquir l'experiència lectora de la novel·la en paper The French Revolution (editorial Soft Skull), obra de Matt Stewart.
French Rev enllaça les pàgines del llibre amb contingut hostatjat en la web, com ara vídeos, recomanacions i música. A més, les dades geogràfiques de localització avisen al lector de llocs en què ocorren certs esdeveniments del llibre (situat a San Francisco). L'aplicació es distribueix de franc en l'iTunes i està dirigida per a l'iPhone. Tanmateix, la tecnologia es desenvoluparà per a dispositius amb altres sistemes operatius i qualsevol tipus de publicació en suport paper (revistes, diaris, llibres, etc.).
La tecnologia és similar a la dels codis QR, però utilitza els patrons naturals d'un objecte o una pàgina en comptes d'un codi de barres. Segons Ricoh, "En els últims anys hem desenvolupat algorismes per a la indexació i reconeixement de patrons visuals. Mitjançant l'ús d'un dispositiu iPhone o Android, els lectors poden prendre una fotografia d'una zona d'una pàgina (text o imatges, o una combinació) i al moment visualitzaran en l'aparell material en línia talment com si haguessin escannejat un codi de barres." L'avantatge d'aquesta tecnologia és que no cal incloure codis en el text que puguin molestar la lectura.
La tecnologia visual de cerca també registra les pàgines que s'escannegen, el nombre d'usuaris que utilitzen l'aplicació i cerquen una ubicació determinada, la localització geogràfica de l'usuari, etc. En fi, dades que poden interessar tant a l'usuari com a l'editor.
Us deixem un vídeo força demostratiu de com funciona el sistema:
Publicat el
dimarts, de juliol 13, 2010
La tecnologia visual de cerca de Ricoh, un pont entre el món físic i el món digital
Beat, Observatori de l'edició digital, és un blog/web (www.beat.cat) sobre les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'edició. És una proposta de Iolanda Bethencourt i Josep Maria Vinyes. Us animem a participar-hi i a col·laborar-hi amb els vostres comentaris, suggeriments i articles (beat@beat.cat).
1 comentaris:
Vaja, m'acabo d'adonar que en el titular hi havia un lapsus: havia posat el món real i havia de dir el món digital, la qual cosa he corregit (encara no som en una societat Matrix... tot arribarà :-).
Publica un comentari a l'entrada