Publicat el

Contes interactius per a infants a través d'Internet




Avui us presentarem tres projectes de contes interactius a través d'Internet, creats a Catalunya.

En primer lloc destaquem Una mà de contes, programa de televisió ideat i dirigit per Manuel Barrios i produït per Televisió de Catalunya. A Una mà de contes una veu en off explica un conte mentre es veu com s'il·lustra amb tècniques pictòriques diverses: aquarel·la, dibuix, collage... Des de l'inici del projecte l'any 2000 ha adaptat més de 150 contes provinents de tradicions culturals diverses i també de nova creació. La durada de cada conte és d'uns 7 minuts i va acompanyat d'una banda sonora composta originalment per a cada conte. TVC i el Museu Nacional d'Art de Catalunya també han col·laborat amb una proposta de 20 històries inspirades en la col·lecció permanent del museu. El portal proposa uns tallers creatius que compta amb unes 5.000 participacions. El programa obtingué el Premi Nacional de Cultura del 2007 en la modalitat d’audiovisual. És una de les produccions de TVC amb més èxit internacional, emesa a una desena de països, i traduïda a diversos idiomes.


Un altre portal és ClicClicClic: Cuentos interactivos, creat el 2008 per Omnis cellula. Omnis Cellula és una entitat sense ànim de lucre de la Universitat de Barcelona amb seu a la Facultat de Biologia, dedicada a la divulgació científica i humanística en tots els seus formats i estils, però amb una clara especialització en el món editorial i digital. Les històries poden ser llegides i escoltades alhora, amb l'ajut d'un personatge que fa de guia, que indica als infant en quin moment han de fer clic per continuar el conte. El conte barreja petites proves que s'han d'anar superant per poder continuar la història i arribar fins al final. Es divideixen en dos grups, per una banda els contes adreçats als nens entre 3 i 6 anys, i un altre bloc de contes per a infants entre 6 i 8 anys, que inclou versions de contes populars. El projecte, finançat pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, es presenta en llengua castellana, i segons la web aviat serà traduït també al català.



I finalment Cuentacuentos.es, un portal que permet crear contes personalitzats amb propostes de textos, personatges i escenaris diversos. Els contes es poden imprimir i colorejar. Segons la web moltes escoles d'arreu del món utilitzen aquesta aplicació com a eina pedagògica. El portal està disponible en castellà, català, anglès, portuguès i francès.