L’AECOC (Associació Espanyola de Codificació Comercial) ha presentat a Barcelona (22/4/2010) dues aplicacions per a les llibreries i per a les biblioteques que es basen en la tecnologia de ràdiofreqüència RFID i que faciliten en gran manera la informació i l'accés als llibres.
En les llibreries, el sistema ofereix, a través d'una pantalla tàctil, una experiència de compra interactiva en la qual el consumidor pot esbrinar en un sol "clic" si està disponible el llibre que busca, on està situat, quins altres títols té al mercat el seu autor/a, conèixer obres del mateix gènere, etc.
Així mateix, el personal de la llibreria pot, gràcies a la utilització d'aquest sistema desenvolupat per Libera Networks i Keonn (spin off de la UPF), conèixer millor els interessos dels seus clients i oferir-los, per tant, un millor servei, alhora que garanteixen que ningú es quedi sense el producte que cerca.
La tecnologia RFID permet conèixer en tot moment i en temps real quins són els productes disponibles o amb necessitat de reposició i la seva ubicació al local sense necessitat de realitzar inventari, entre altres avantatges. La implementació del sistema requereix una inversió aproximada d'un euro per cada llibre exposat a la botiga
En les biblioteques, als avantatges plantejats en el cas de les llibreries, també disponibles en aquesta altra aplicació, s'afegeix l'automatització total de l'autopréstec, que agilitza i personalitza el procés per als seus usuaris. A més, permet a les biblioteques ajustar millor la seva oferta a les demandes dels seus lectors i també gestionar de forma més "pràctica" els seus espais, en funció dels exemplars més i menys demandats. Aquesta iniciativa ja s'ha aplicat amb èxit a la Universitat Pablo de Olavide, a Sevilla. Els terminals són diferents als que s'utilitzarien a les llibreries, ja que operen com un caixer automàtic perquè els estudiants puguin realitzar ells mateixos la reserva dels llibres.
Actualment més d'un centenar de països aposten ja per un estàndard, el xip EPC-Electronic Product Code-que l'AECOC promou i desenvolupa a Espanya i que, segons els experts, pot ser el trampolí per a aquesta tecnologia. Sota l'EPC s'amaga un codi que, introduït en un petit xip, permet identificar de manera inequívoca ia distància qualsevol mercaderia, article, document etc. És el relleu generacional del codi de barres, un sistema encara més avançat que pot contenir més informació que el sistema tradicional i que permet accedir-hi a distància.
Us adjuntem un vídeo en què podeu observar com funciona el sistema en la biblioteca de la Universitat Pablo de Olavide.
Font: Nota de premsa d'AECOC (22/4/2010)
Publicat el
dilluns, d’abril 26, 2010
L'AECOC promou la implantació de la tecnologia RFID en les llibreries i les biblioteques
Beat, Observatori de l'edició digital, és un blog/web (www.beat.cat) sobre les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'edició. És una proposta de Iolanda Bethencourt i Josep Maria Vinyes. Us animem a participar-hi i a col·laborar-hi amb els vostres comentaris, suggeriments i articles (beat@beat.cat).
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada