Publicat el

Vook llança una línia de llibres digitals que incorporen vídeos


Vídeo promocional de Matthew Cavnar a Vimeo, titulat Què és un Vook?

Vook han llançat (1/10/2009) una nova línia de llibres digitals anomenats "vooks", que integren text, vídeos i música. Vook és una empresa creada el 2008 per Bradley Inman, amb la visió d'unir el món dels llibres amb els vídeos i música, i per fer-ho, s'ha associat amb TurnHere, una productora de vídeos fundada pel mateix Inman, especialitzada en crear vídeos publicitaris per a empreses a través d'Internet.
Els "vooks" es poden llegir per Internet des de l'ordinador, i en aquest cas es compren a través de les webs simonandschuster.com/aboutvook i vook.com, al preu de 6,99$. També s'ofereixen la versió per a l'iPhone i iPod Touch, que estan disponibles a la botiga iTunes d'Apple al preu promocional de 4,99 $, i l'usuari gaudeix d'una una promoció especial que consisteix en oferir un llibre gratuït per a iPhone per compra de dos. Els quatre primers títols que s'han posat a la venda són de l'editorial Simon & Schuster, que els coedita amb Vook a través del segell Atria. La selecció inclou Promises, una novel·la romàntica de Jude Deveraux, Embassy un thriller de Richard Doets - publicats exclusivament com a Vooks -, The 90 Second Fitness Solution, un llibre de fitness, ja fou publicat en versió tapa el 2008, i Return to Beauty, sobre salut i bellesa de Narine Nikogosianve, que es preveu es publicarà el novembre 2009. Vook confirma que està en converses amb altres editorials per coeditar més títols.

Cada títol inclou entre 13 i 17 vídeos, d'una durada d'entre un i dos minuts, i segons l'editorial els autors i els editors han treballat estretament per coordinar la creació dels vídeos i integrar-los en els textos. En els llibres de no-ficció els vídeos s'utilitzen per posar exemples pràctics, com ara exercicis o receptes de cosmètics fets a casa, i en els llibres de ficció els vídeos reforcen o ajuden a avançar els arguments o les descripcions de les escenes. A l'hora de llegir els lectors poden optar entre tres modalitats de presentació de la pàgina, segons un major o menor presència dels vídeos: mode vídeo, on es presenten a pantalla completa, mode mix entre el text i el vídeo, i amb mode de lectura, on predomina el text. La pantalla es divideix en dues pàgines i presenta un look de pàgina web amb un disseny cuidat. A la part inferior es troba un botó que permet engrandir o empetitir la mida de la lletra alhora que el text es remaqueta automàticament d'una manera molt àgil, i un altre botó que permet fer anotacions. El format està basat en Flash la qual cosa dóna una molt bona qualitat als vídeos. A la part inferior també s'inclou l'apartat "Connect" wur dóna accés a informació sobre l'autor i als fòrums de Twitter i Facebook on es comparteixen idees i opinions sobre el llibre en qüestió.


Pantalla del títol Promises, en forma de presentació mixta de text i vídeo

Els diaris i les revistes digitals fa temps que integren vídeos i música en el text. Ara arriba el torn als llibres digitals, que estan evolucionant vers la progressiva introducció d'elements multimèdia.

4 comentaris:

miquel ha dit...

On és la frontera entre el concepte de llibre i el d'audiovisual?

are ha dit...

Una de les virtuts que trobo en el concepte de llibre electrònic és l'ús de tinta electrònica per millorar la lectura.
Si el Vook no l'usa, perd un dels fonaments per mi i es queda com un ordinador corrent (semblant a un Tablet si vols) però restringit a mostrar un format de text + videos.

Josep M. Vinyes ha dit...

En un entorn digital, parlar de fronteres es fa difícil: anem cap a la integració. La novetat d'aquest llibre digital és que integra d'una manera diferent vídeo i text, a més d'altres prestacions interactives. Qui vulgui pot llegir, només, el text, deixant a banda el vídeo. Si cerco un paral·lelisme amb els llibres convencionals, penso amb les novel·les que de tant en tant tenen unes pàgines amb il·lustracions. La tecnologia de tinta electrònica actual no permet reproduir aquesta mena de llibres. Les pantalles i els aparells estan evolucionant molt i aviat els grans fabricants oferiran productes molt interessants (Apple, Microsoft, Asus...), però caldrà veure si els lectors de tinta-e evolucionen amb rapidesa o bé s'estanquen. La lectura en aparells com l'iPhone, malgrat les limitacions, és força interesant.

are ha dit...

És cert que és un mercat en evolució rápida i que cada dia hi ha novetats increibles. El que passa és que veig massa ànsia en integrar-ho tot i aconseguir el de sempre: paraigües-bossa-de-la-compra que no funcionen del tot bé per res tot i funcionar.

Sobre iPhone, en la meva pròpia experiència vaig intentar usar un iTouch per llegir documents tècnics que és el que majorment consumeixo i francament, ho vaig haver de deixar per la dificultat de tot plegat. Lector bo de PDF no en vaig trobar, i si era HTML havia de posar un lighttp server per llegir-ho a través del Safari Mobile. Suposo que ara ha millorat molt però no crec que arribin mai a ser un lector còmode ja que no és la seva funció principal i no hi dediquen recursos suficients.

També havia provat anteriorment una Nokia 770 amb resultats dolents. Aquesta té una pantalla suficientment gran i una nitidesa bonissima però res a fer contra eink. La navegació per un document era desastrosa i ni somniar en apuntar ni marcar res.

Total, si aconseguissin un ebook de eink que permeti llegir de veritat seria un producte perfecte per algú com jo. Probablement no sóc el tipus de mercat que busqui ningú :D