Publicat el

Les revistes en català, consultables en versió digital a totes les biblioteques públiques de Catalunya


L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i la Generalitat de Catalunya han acordat distribuir totes les versions digitals de les revistes en català a través de les 333 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i de la Biblioteca de Catalunya. En una primera fase, que s’establirà de desembre a febrer com a prova pilot, s’oferiran els números actuals d’una quarantena de revistes en català digitalitzades.

Per a la campanya del 2009 s’ampliarà aquesta presència amb mig centenar d’edicions en format digital i amb l’inici del procés de digitalització del fons històric de les revistes en català en curs de publicació d’informació general, divulgació i lleure, amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya. Aquest projecte complementa els repositoris digitals actualment existents ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) de publicacions tancades, i RACO (Revistes Catalanes d’Accés Obert) de publicacions erudites i acadèmiques. Aquesta iniciativa forma part del marc de col·laboració establert entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l’APPEC per digitalitzar els números actuals deI patrimoni bibliogràfic històric de les revistes en català.

Les versions digitals de les revistes en català es presenten en un format interactiu i multimèdia desenvolupat per l’empresa Zinio. Actualment, aquestes revistes electròniques es poden consultar mitjançant subscripció a través del Quiosc.cat i del cercador mundial Zinio.com.
A partir del 2009 l’APPEC completarà fins a cinquanta el número de capçaleres en format digital disponibles en línia a través de Zinio. El portal Quiosc.cat s'estrenà el 15 d'abril del 2008, notícia de la qual ens férem ressó a Beat aquí.

Aquest sistema potencia la interactivitat (al permetre la inserció d’enllaços al web, hipervincles a diferents parts d’una revista, adreces de correu i encartaments dinàmics) i la possibilitat d’incloure continguts multimèdia (vídeos, música, podcasts…).

Font: Generalitat de Catalunya (12/11/2008)