Publicat el
divendres, de maig 16, 2008
L'Oxford English Dictionary no es tornarà a imprimir, només es publicarà en línia
L’editorial Oxford University Press no té plans per reimprimir la segona edició de l'Oxford English Dictionary, obra de referència de la llengua anglesa en 20 volums (i 3 suplements), publicada el 1989. Tampoc preveu treure una versió en paper de la tercera edició, en curs de preparació, si bé oficialment aquesta qüestió s'acabarà de decidir un cop finalitzi la revisió completa de l'obra, l'any 2037. Els inicis de l'obra es remunten al 1857, any en què, per iniciativa de la Philological Society of London es decidí revisar els diccionaris de llengua anglesa existents fins aleshores i reexaminar la llengua anglesa des dels seus inicis, en un llarg procés que culminà el 1928 amb la publicació de la primera edició, després de 70 anys de feina per part de 2.000 col·laboradors voluntaris. El 2005 s'inicia l'elaboració de la tercera edició de l'OED, amb l'objectiu de revisar cada entrada i actualitzar i millorar les definicions, variants, pronúncia i cites històriques, una tasca que requereix l'esforç de 300 especialistes, investigadors i correctors i que compta amb un pressupost d'uns 55 milions de dòlars. La tercera edició també variarà lleugerament l'estil, ja que el text original incloïa cites extretes de fonts més literàries, mentre que la nova edició referencia tota mena de fonts impreses, des de llibres de cuina, testaments, manuals tècnics, revistes especialitzades i fins a lletres de cançons de rock. El ritme d'inclusió de nous termes s'ha incrementat fins arribar als 4.000 mots nous cada any. De de l'any 2000 l'OED és accessible a través d'internet per subscripció (295 $ anuals 0 29,95 $ mensuals). El 2005 l'equip editorial adoptà un nou sistema de treball basat en el llenguatge XML, mitjançant el qual els lexicògrafs poden centrar-se en treballar el contingut, prescindint de la presentació (per exemple la numeració de les definicions), alhora que simplifica l'ús de la base de dades de cites i també permet que la plantilla de Nova York treballi conjuntament amb els seus col·legues d’Oxford de manera més directa.
Ara per ara, l'única versió actualitzada consultable és la versió en línia, versió que va incorporant les revisions de la tercera edició que es publiquen cada 4 mesos.
Font: The New York Times (11/5/2008)
Beat, Observatori de l'edició digital, és un blog/web (www.beat.cat) sobre les tecnologies de la informació i la comunicació en el món de l'edició. És una proposta de Iolanda Bethencourt i Josep Maria Vinyes. Us animem a participar-hi i a col·laborar-hi amb els vostres comentaris, suggeriments i articles (beat@beat.cat).
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada