Publicat el

La CNN llança iReport, lloc web de periodisme ciutadà


Internet facilita noves formes de comunicació. Mercès a la proliferació de les càmeres digitals fotogràfiques i de vídeo i a la gran capacitat de compartir coneixements a la xarxa, d'ençà dels darrers anys està proliferant l'anomenat peridisme ciutadà, on tothom, que vulgui, pot esdevenir 'un periodista', les imatges del qual podran ser vistes arreu del món. A l'agost del 2006, la cadena de notícies CNN, una de les més importants del món, creà, dins d'aquesta línia de periodisme ciutadà, el programa iReport, que ha rebut des d'aleshores prop de 100.000 fotos o vídeos de notícies. Tanmateix, només el 10% d'aquest material ha aparegut a la CNN.com o al seu canal de cable.

Des de començament de febrer la CNN ha llançat una nova versió beta d'iReport, el seu lloc web dedicat al peridisme ciutadà. La diferència principal envers l'antic iReport rau en el fet que a partir d'ara tot el contingut enviat pels ciutadans es publicarà de forma automàtica, sense cap tipus de filtre previ. A més, els participants (de la comunitat) podran interactuar entre ells i comentar les notícies. No serà necessari estar registrat en el portal per a visualitzar el contingut, si bé els usuaris que vulguin pujar informació o comentar les notícies hauran d'estar registrats en el portal. Entre els usuaris registrats, cada setmana s'elegirà els “Superstar iReporters”, elegits en funció de la informació enviada, la seva popularitat i la seva acitivitat. iReport vindria a ser una mena de YouTube per als periodistes amateurs. Susan Grant, executiva de l'empresa, considera que els de la CNN volen ser els primers i que "aquesta és una oportunitat per a crear relacions amb una audiència global".

Redordem que la CNN llançà al juny del 2007 una versió beta del seu portal, en el qual destaca el fet que utilitza elements i eines a l'estil web 2.0, amb una interfície nova i una major senzillesa d'ús.