Publicat el

Els editors i llibreters alemanys desafien Google i creen Libreka!



Si en el món anglosaxó Google està liderant les cerques en-línia de continguts de llibres amb el programa Google Book Search, a Alemanya són els llibreters i els editors qui han decidit fer-ho i amb aquest objectiu han creat Libreka!, un portal de cerca de llibres gestionat per MVB - Marketing- und Verlagsservice des Buchhandels - servei de màrqueting i editorial del comerç del llibre-, que es va presentar en el marc de la Fira de Frankfurt (09/10/2007). L'objectiu, segons Ronald Schild, director general de MVB, és assegurar que "cada llibreter a Alemanya, independentment de la seva mida, pugui tenir accés a una aplicació de cerca de contingut dels llibres" i també va afegir, referint-se a Google, "Els editors volen dissenyar el futur mercat digital ells mateixos i no deixar-ho en mans de tercers".

El servei parteix de la base de dades dels llibres alemanys publicats, que inclou 1,1 milions de títols, tot i que en l'actualitat només disposa de 8.000 títols digitalitzats en format PDF, proporcionats per editors alemanys (en aquests moments uns 300 editors col·laboren en aquest projecte). Schild va anunciar que MVB afegirà en breu 50.000 títols més sense cap cost per als editors. Libreka! també té previst transformar tots els arxius en format ePUB, perquè els títols també es puguin vendre com a llibres electrònics. De fet, amb la seva implicació els llibreters s'asseguren la seva participació en la venda dels llibres electrònics.

La primera fase del projecte té com a objectiu la cerca de textos complets, així com proporcionar recursos per a la venda i el màrqueting, però l'any vinent MVB planeja desenvolupar el comerç electrònic, de tal manera que la gent pugui comprar els llibres tant en suport paper com en suport digital a través del web. També estan desenvolupant una aplicació que permeti als llibreters alemanys hostatjar aquest servei a les seves pròpies webs.