Publicat el

Al Carrer: una iniciativa creativa sense precedents

El 1999 l'escriptor i guionista de ràdio i televisió Enric Gomà creà la comunitat virtual Al carrer, amb l'objectiu de recopilar i compartir frases curioses, absurdes i divertides, sentides a l'atzar al carrer i als locals públics (al tren, al metro, a les botigues, al mercat, al cinema...). Els participants envien a Gomà correus electrònics amb els fragments de converses sentides al carrer (i també pintades, noms de botigues i cartells curiosos) que els han provocat curiositat, perplexitat o hilaritat, segons el cas. Ell, al seu torn, en fa una selecció que envia diàriament per correu electrònic a tots els participants, identificant l'autor de la contribució. El grup inicial ja supera, a hores d'ara, les 340 persones, la majoria de les quals viuen a Catalunya, tot i que hi ha informants arreu del món: Nova York, Buenos Aires, Mèxic, París, Sevilla, Kobe, Roma, Lisboa... A partir dels materials aportats, Enric Gomà ha editat dos llibres molt divertits, publicats per Ara Llibres. El primer, Al Carrer. Els millors comentaris de la gent del carrer, publicat el març de 2003, incloïa les millors frases del període 1999 a 2003.  Es tractava d'una una iniciativa editorial sense precedents, si tenim en compte que el popular bloc de Steve Morgan Friedman i Michael Malice "Overhead in New York", on la gent envia converses divertides sentides als carrers de Nova York, va ser creat l'any 2000, però el llibre homònim va ser publicat per Chamberlain Bros el gener de 2006.El segon títol, La vida pública. Els millors comentaris de la gent del carrer, publicat el passat juliol, és una selecció de frases aportades entre 2004 i 2007.   

Al Carrer i La vida pública representen un exemple de creació editorial col·laborativa iniciada en el ciberespai, i més concretament en el ciberespai català.

3 comentaris:

miquel botella ha dit...

com a part d'aquest projecte, reconec que està molt bé. però a vegades la tria és una mica discutible, perquè les converses semblen més aviat fruit d'un guionista.

Anònim ha dit...

Em veig en l'obligació de replicar el meu amic Miquel Botella.
Totes les peces publicades a "Al carrer" són -o ho procuren- del tot autèntiques.
De les que jo aporto, en puc donar fe.
Quan detecto que algun alcarrer que m'envien és fals, falsejat o modificat, ja no el publico.

Jo sóc dels que crec que la ficció de qualitat supera la realitat, però de vegades sento coses dites espontàniament que em fan trontollar els meus criteris.

Aquí en va una. Sentit en un taxi, dit pel taxista a la Gran Via de Barcelona:

- Los que protestan contra los toros, a lo mejor le pegan a la mujer.

Enric Gomà

L'últim, que publicaré la setmana vinent, sembla inventat, però no ho és, en dono fe

miquel botella ha dit...

en qualsevol cas, mai no he dubtat de l'autenticitat del què es publica.

això sí, penso que la realitat és la que a vegades supera la ficció, després de llegir alguns alcarrers.