Publicat el

La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya i la Biblioteca Nacional promouen el projecte ENCLAVE


El projecte ENCLAVE pretén la incorporació d'obres subjectes a drets d'autor en la Biblioteca Digital Hispànica. Des de la fitxa d'una obra subjecta a drets i localitzada en el catàleg de la Biblioteca Digital Hispànica, l'usuari podrà accedir a un entorn gestionat exclusivament per l'editorial (o per l'entitat especialitzada en qui aquesta delegui), on es podrà fullejar i comprar l'obra d'acord a les condicions comercials establertes per cada editorial. El projecte és promogut per la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya i per la Biblioteca Nacional, i subvencionat pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

ENCLAVE Editors-BNE té com a objectiu definir i desenvolupar models d'integració de continguts subjectes a drets d'autor en biblioteques digitals. Es constitueix com un centre de referència per a les biblioteques que desitgin oferir serveis d'aquest tipus.

Com funciona
ENCLAVE Editors-BNE permetrà les cerques habituals en entorns bibliotecaris basades en els camps de títol, autor, matèries, data, etc. a més de les recerques mitjançant termes que figuren en el text de l'obra. ENCLAVE explora un model en què la Biblioteca Digital Hispànica disposarà, localment, de la informació necessària per fer cerques mitjançant qualsevol terme contingut en l'obra. En els resultats oferts, presentarà una fitxa amb les dades bibliogràfiques completes així com la imatge de la coberta, un resum, el sumari i un fragment.

D'altra banda, des de la fitxa d'una obra subjecta a drets i localitzada en el catàleg de la Biblioteca Digital Hispànica, l'usuari podrà accedir a un entorn gestionat exclusivament per l'editorial (o per l'entitat especialitzada en qui aquesta delegui), on es podrà fullejar i comprar l'obra d'acord a les condicions comercials establertes per cada editorial. En tot cas, les editorials que se sumin al projecte seran les úniques responsables de la gestió comercial de les obres integrades en ENCLAVE Editors-BNE.

A la implantació tècnica del projecte, DILVE actuarà com a subministrador centralitzat de les dades bibliogràfiques així com dels continguts rics de les obres (imatge de coberta, resum, sumari, fragment), la qual cosa simplificarà les tasques de gestió d'informació tant a l'editor com als serveis tècnics de la BNE.

Convocatòria per editorials
Actualment s'estan realitzant els treballs tècnics previs per integrar obres subjectes a drets a la Biblioteca Digital Hispànica. En aquesta fase de definició i arrencada, estan participant empreses editorials, empreses de digitalització i transformació de formats, empreses de distribució electrònica així com experts en diferents àmbits del projecte.

La FGEE i la BNE convoquen a totes les editorials agremiades a sumar-se al projecte. Per això, s'obre un període de sol·licituds (del 30 de juny al 30 de juliol de 2009, ambdós inclosos), en què les editorials interessades podran comunicar la seva proposta de participació.

Fins novembre de 2010, està prevista la incorporació d'al voltant de 1.500 obres en ENCLAVE Editors-BNE. Les editorials participants rebran una ajuda econòmica per a la digitalització o conversió de formats de les obres, gràcies a la subvenció rebuda del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

2 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Petita endevinalla:

Coneixeu algun prohom català, escriptor, traductor, poeta, crític, memorialista, professor, que va dirigir la Fundació Bernat Metge, que va dirigir també l'Institut d'Estudis Catalans, vicepresident de la Institució de les Lletres Catalanes, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i que el pròxim 12 de juliol farà 50 anys que va morir?

Més pistes? Va escriure:

¿D'on venim, que no fos tornada? | Com una absurda enamorada, | la vida ens fa plorar el passat. | ¿On tornem, que no fos naixença? | Vivim de mort, i no ens és grat; | morim d'amor, i no s'hi pensa.”

Va última pista: segur que si cerqueu a Google trobareu moooooooltes notícies sobre aquesta efemèride inexcusable. O no? Permetrem un oblit tan ignominiós? ;-)

Iolanda Bethencourt ha dit...

gràcies per recordar-nos l'efemèrides del gran poeta Carles Riba!