Publicat el

e-Periódico, la versió digital de pagament d'El Periódico de Catalunya


El diari barceloní El Periódico de Catalunya, que pertany al Grupo Zeta,  ha llançat (6/11/2011) e-Periódico, una versió digital a partir de  l'edició en paper especialment adaptada a les tauletes i els mòbils. Després d'uns mesos en proves amb accés lliure (en versió beta des del febrer), el Periódico ha estrenat aquesta versió digital de pagament sense publicitat intrusiva, que es llança al preu especial de promoció de 2,99 euros durant els tres primers mesos, per passar després a una subscripció anual de 99,99 euros. Val a dir que la versió web, d'accés lliure i actualització permanent es manté.

e-Periodico és un producte programat en Adobe Flash, que presenta a l'inici de cada secció la reproducció de la pàgina en paper, i les notícies es poden visualitzar una a una, o bé avançar per seccions, a partir de les tecles del cursor del teclat, o les fletxes de la  barra del menú, amunt-avall i esquerra-dreta, mostra  un índex de les diferents seccions en una barra lateral. La nova proposta ofereix alguns serveis especials als subscriptors, per exemple,  un avançament cada vespre de l'edició impresa de l'endemà i accés a la secció Entre Tots,  un espai on els subscriptors poden promoure els seus propis debats - que el diari organitzarà i moderarà - i poden plantejar a la redacció temes informatius que siguin del seu interès.

Recordem que el diari francès Rue89 (projecte que vàrem explicar en aquest post), el Texas Tribune, o +VilaWeb en el nostre país, han marcat precedents en la premsa amb iniciatives que tenen com a objectiu buscar la col·laboració i una implicació molt més estreta amb els lectors.

El projecte ha estat desenvolupat tecnològicament per l'empresa catalana Revolumedia. Ens sembla oportú destacar que aquesta empresa està experimentat en la creació d'una versió  digital del diari pensada per facilitar la lectura a les persones dislèctiques. A tal fi fan servir una tipografia especial anomenada Dyslexie, desenvolupada el 2008 per Christian Boer de l'estudi de disseny gràfic holandès Studio Studio.

Val la pena donar un cop d'ull a aquest vídeo que mostra els principis bàsics d'aquesta tipografia, ideada especialment per a persones dislèctiques.