Publicat el

El llibre digital arriba a les biblioteques públiques de Catalunya

Amb l'objectiu d'introduir les noves tecnologies i testar aquesta nova eina a les biblioteques públiques de Catalunya, la conselleria de Cultura distribuirà el mes de març 28 aparells a 20 centres, en un projecte pilot que es repetirà a l'octubre i que preveu crear una plataforma que permeti descarregar llibres des del web. La iniciativa també vol fomentar el desenvolupament de col·leccions digitals de llibres digitals per part de les editorials catalanes i un model de negoci especialment dirigit a les biblioteques del país.

Es distribuiran un total de 28 llibres electrònics amb 249 títols diferents en català, castellà i anglès a 19 biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la Biblioteca de Catalunya.

L'aparell lector que es distribuirà és l'Iliber Longshine DRM, dispositiu que incorpora també el menú en català. L’usuari podrà disposar del llibre electrònic durant 15 dies, després dels quals haurà de respondre a una enquesta

L'usuari de la biblioteca podrà rebre en préstec el dispositiu, per mitjà del qual podrà accedir a 110 obres en català de la plataforma Edi.cat, 92 obres en castellà i 47 obres en anglès. Els títols en castellà i anglès corresponen a llibres clàssics de domini públic. Les obres es troben en format epub.

De forma paral·lela, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha establert ja un seguit de contactes amb editorials i empreses tecnològiques per desenvolupar una plataforma informàtica que permeti la descàrrega directa del llibre digital mitjançant el web de les biblioteques en règim de préstec. És previst que aquesta plataforma estigui en funcionament durant el 2010 (o el 2011 segons algunes fonts). El Departament oferirà a totes les biblioteques del Sistema Bibliotecari de Catalunya la possibilitat d’incorporar-se a aquest projecte.

Segons Anna Falguera, directora general de Cooperació Cultural, la plataforma informàtica amb la nova plataforma l'usuari es podrà baixar un text que s'autodestruirà al cap d'un mes.

En paral·lel, la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona preveu implantar llibres electrònics en sis municipis catalans els propers mesos.

Font: Generalitat de Catalunya (5/3/2010)