Publicat el

Roses, primera ciutat de l’Estat en senyalitzar el patrimoni amb codis desxifrables a través del mòbil


Roses serà la primera ciutat de l'Estat, segons l'Ajuntament, a senyalitzar el patrimoni amb codis QR. El projecte s'ampliarà posteriorment amb la posada en marxa de la Rosespèdia.

Un codi QR és un sistema per a emmagatzemar informació en una matriu de punts o un codi de barres bidimensional creat per la companyia japonesa Denso-Wave el 1994. Inicialment s'emprà per a codificar les peces de recanvi dels vehicles, però actualment s'utilitza en molts altres contextos. En el cas concret de Roses, els codis se situaran en cartells al davant dels monuments històrico-artístics del municipi, els quals la càmera d'un telèfon mòbil processarà i, a continuació, donarà la informació sobre aquell punt.

De moment, no tots els telèfons mòbils tenen el sistema de lectura de codis QR incorporat de fàbrica, tot i que les empreses fabricants els estan implantant. Tot i això, els usuaris poden descarregar-se gratuïtament des de diversos punts de la xarxa el programa que permet fer la lectura dels codis.

La implementació d’aquest nou projecte de difusió s’iniciarà aquest mateix estiu amb la col·locació de tots els codis QR corresponents a la Ciutadella en 5 idiomes. Durant la tardor i hivern es desenvoluparà la fase de creació i posada en marxa de la plataforma de Rosespèdia, una plataforma wiki similar a la wikipèdia però d’àmbit local, que centrarà la seva atenció en Roses i el seu entorn, i, finalment, al llarg de la primavera-estiu de 2009, tindrà lloc la senyalització amb codis QR de la totalitat del patrimoni històric i punts d’especial interès del municipi.

Font: Nota de premsa de l'Ajuntament de Roses (2/6/2008)