Publicat el

Noves narratives en el món periodístic



Avui us presentem una sèrie d'exemples de noves narratives multimèdia en el món periodístic que s'han publicat durant el 2013. El mes passat  The New York Times publicava (22/09/2013) el reportatge Tomato can blues  de Mary Pilon, amb il·lustracions d'Attila Futak. Es tracta d'un relat curt que explica la història d'un boxejador de Michigan que va fingir la seva pròpia mort fins que va ser descobert per l'atracament a una joieria. El text va acompanyat d'il·lustracions en format de vinyetes de còmic que incorporen un efecte zoom en avançar la pàgina.  L'efecte el crea la persona que llegeix a mesura que avança o retrocedeix en la pàgina,  ja que la perspectiva de la vinyeta va canviant, el fons s'allunya o es mou lateralment. Aquesta tècnica utilitza el propi navegador per generar una sensacio d'animació en la vinyeta.

Entre els altres reportatges amb format innovador destaca Cycling’s road forward, publicat al Washington Post (27/2/2013). Es tracta d'un magnífic reportatge de Rick Maese al voltant del ciclisme i de Joe Dombrowski, un jove ciclista nord-americà de 21 anys, presentat en una web totalment responsiva de cuidat disseny, que inclou mapes, fotografies, vídeos i gràfics.  I també Sea Change, un reportatge de divulgació científica de Craig Welch publicat al Seattle Times (11/09/2013) sobre com el canvi climàtic afecta la vida dels oceans, que incorpora vídeos, fotografies espectaculars, gràfics animats, secció de participació i actualitzacions (com ara entrevistes, noves dades i articles complementaris).

Un dels primers reportatges en incorporar eines multimèdia és Snow Ball de John Branch, publicat pel The New York Times a finals de l'any passat   Explica de manera detallada i contextualitzada, la història d'un grup d'esquiadors atrapats en un allau a Tunnel Creek, a l'estat de Washington. Incopora nombroses fotografies, vídeos de testimonis i gràfics interactius.