Publicat el

Google obté una victòria judicial sobre el sindicat d'autors




Google ha obtingut una important victòria judicial sobre el sindicat nord-americà d'autors arran de la demanda que aquests havien presentat contra el projecte de creació de la biblioteca digital de Google. Recordem que el setembre de 2005 el sindicat iniciava un pleit contra Google  sobre la base que no havia demanat permís als propietaris de la propietat intel·lectual per procedir a l'escanneig dels llibres. Ara, el segon tribunal federal d'apel·lacions dels Estats Units ha retornat el cas a un tribunal inferior, que haurà de deliberar sobre l'argument de l'ús just que al·lega Google per tirar endavant el seu projecte de digitalització.  Aquesta decisió revoca la sentència del jutge Deeny Chin, que el maig de 2012 va admetre a tràmit la causa del sindicat d'autors com un tipus de demanda col·lectiva.  Els jutges argumenten que el jutge Chin es va equivocar admetent la demanda dels autors com a acció col·lectiva, sense haver deliberat prèviament els arguments de l'ús just o raonable.

Per contextualitzar el tema cal dir que fair use (ús just o raonable) és un terme de la legislació nord-americana que s'utilitza com argument legal de defensa contra l'acusació de violar els drets d'autor o marques registrades. Els drets d'un autor sobre les seves obres tenen algunes limitacions i l'ús raonable és una de les més importants. Així, per exemple, es considera ús raonable la utilització d'una obra amb propòsits de crítica, realització de comentaris descriptius, notícies, ensenyament o investigació. Doncs bé, la base Google per defensar el projecte de creació d'una biblioteca digital mundial era precisament l'ús just, i mantenia que el sindicat d'autors no havia de certificar-se com una acció col·lectiva  en aquest cas perquè els casos particulars predominaven sobre els comuns i en la majoria dels casos el projecte de la biblioteca digital els beneficia. El cert, però, és que una acció col·lectiva hagués facilitat un millor resultat per als autors,  a banda de reduir-ne les costes legals.

Es dóna la circumstància que, si bé en aquests moments el jutge Chin forma part del segon tribunal del circuït d'apel·lacions, va començar portant el cas com jutge d'instrucció, i es va mantenir en el cas fins que va ser ascendit al tribunal superior.Ara tres col·legues seus han posat en qüestió la seva decisió.

L'advocat del sindicat d'autors, Michael Boni, ha declarat que òbviament estaven decebuts amb la decisió judicial, però que la intenció era continuar litigant en el tema de l'ús just. Per la seva banda, Matt Kallmann, portaveu de Google, es mostrava encantat.

D'ençà de l'inici del projecte de digitalització de Google Books el 2005, les demandes d'associacions de fotògrafs, artistes gràfics, autors i editors contra Google han estat ben presents. Recordem que l'Associació d'Editors nord-americans  i Google van arribar a un acord l'octubre de 2012, mitjançant el qual Google podia incloure en el projecte Google Library llibres i altres publicacions que havien digitalitzat sense permís i que estaven subjectes a drets d'autor, a canvi de compensacions econòmiques. 


Font: Reuters (1/7/2013)