Publicat el

Neix Miríada X, plataforma per a impartir cursos gratuïts en castellà


La plataforma MiríadaX, gestionada per Universia i que té el suport de Banco Santander, Telefónica i la fundació CSEV, ha obert (gener de 2013) el termini d’inscripció a 58 cursos MOOC (abreviatura de “Massive Online Open Course”). Miríada X ofereix una plataforma als docents o equips docents de qualsevol de les universitats iberoamericanes que conformen la Xarxa Universia on poder crear i impartir Cursos Online Massius en Obert. De cara als qui estudien, els cursos MOOC s'obren a tot el món i, en aquest cas, als parlants de llengua castellana.

La iniciativa MiríadaX (que es va presentar a la UNED el passat 22 de novembre) és continuadora d’experiències com Coursera, Udacity o les EdX, que són un pas més en l'extensió universal i gratuïta dels cursos d'una universitat. Actualment MiríadaX compta amb la participació de setze universitats espanyoles (de les quals, dues de catalanes, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Girona) i dues d'iberoamericanes.

Entre d'altres criteris, els cursos han de tenir una durada entre sis i dotze setmanes, s'han d'organitzar en un mínim de quatre mòduls i han de suposar una dedicació setmanal per a l'alumne no superior a les tres hores setmanals. L'avaluació es realitza per a cada mòdul a partir del material audiovisual que penja el professor. La plataforma es basa en un entorn d'aprenentatge social, és a dir, un entorn social que està influït per tots els participants en el procés d'aprenentatge i per la interacció que es produeix entre ells.

Els cursos que imparteix la UPF, Descodificando Álgebra i Innotools: Transforma tu idea de negocio, estan gestionats per professors de l'Escola Superior Politècnica de la UPF i de l'EUM TecnoCampus Mataró-Maresme, respectivament. La UPF facilitarà un certificat de participació a tots els estudiants que els superin. Pel que fa a la UdG, presenta també dos cursos: Descubriendo la química: de la alquimia a las partículas subatómicas  i Investigación científica 2.0.1: procesos clave en una sociedad digital. Aquesta iniciativa de la UdG té com a precursors dos cursos OCW (Open Courseware) disponibles actualment dins de la seva plataforma docent.

Font: UPF (14/01/2013) i altres