Publicat el

Noves passes de les editorials nord-americanes cap el préstec de llibres digitals a les biblioteques


L'editorial Macmillan ha anunciat que està treballant en la  preparació d'un model de préstec d'ebooks per a biblioteques. Segons un comunicat a la revista Publishers Weekly (24/9/2012) l'editorial està ultimant els detalls per iniciar una prova pilot, de la qual encara se'n desconeixen els detalls. Macmillan és una de les editorials nord-americanes més importants i en aquests moments no té un  servei de venda de llibres digitals destinat al préstec bibliotecari.

Segons el comunicat, aquest anunci no respon a la petició efectuada per les biblioteques, en una clara referència a la reinvindicació de l'Associació dels Bibliotecaris Nordamericans (ALA) que el proppassat 8 d'agost va publicar un informe en el qual feien una sèrie de recomanacions de com han de ser les condicions de distribució d'ebooks per al préstec bibliotecari. Les recomanacions es resumeixen en tres punts bàsics:
  • Inclusió de tots els títols: totes els títols que estiguin a la venda al públic també han d'estar disponibles a les biblioteques.
  • Drets permanents: les biblioteques han de tenir dret a ser propietàries dels llibres digitals que comprin, inclòs el dret a transferir arxius a una altra plataforma que permeti el préstec de manera ilimitada.
  • Integració: les biblioteques han de tenir accés a les metadades i també les altres eines de gestió que proporcionen les editorials per permetre la cerca i la descoberta d'ebooks. 

Quant al posicionament de la resta dels grans grups editorials nord-americans, Simon & Schuster tampoc no distribueix llibres biblioteques,  Random House ho fa però ha triplicat els preus dels llibres digitals destinats  a les bilblioteques, una mesura que també ha adoptat Hachette USA que ha confirmat que doblarà el preu per a les biblioteques de gairebé 3.500 títols en format ebook.  HarperCollins, per la seva banda, sí que distribueix llibres digitals a les biblioteques, però limita el préstec a 26 vegades. I Penguin ha començat des del proppassat mes de juny una prova pilot amb el proveïdor 3M i la Biblioteca Pública de Nova York.  Per a més informació sobre el programa de préstec de llibres digitals de 3M vegeu aquest post.

Per fer-nos una idea de l'abast del debat sobre el préstec bibliotecari que s'està generant als EUA, val la pena donar un cop d'ull a la carta oberta publicada (24/9/2012) per la presidenta de l'ALA Maureen Sullivan on comenta, entre d'altres coses:
Ens hem trobat i hem parlat de manera franca amb moltes editorials. Hem buscat solucions d'entesa explorant nous models de negoci i noves pràctiques en el préstec bibliotecari. Però aquestes converses no signifiquen res si no van seguides d'alguna acció. Simon & Schuster ha de vendre a les biblioteques. Macmillan ha d'implementar la prova pilot. Penguin ha d'accelerar i estendre les seves proves pilot més enllà de dues biblioteques urbanes de Nova York.
No podem esperar passivament mentre que alguns editors no permeten l'accés al nostre patrimoni cultural. Hem de parlar en nom dels lectors d'avui i de demà.