Publicat el

El Projecte Gutenberg llança un portal d'autoedició


La Fundació del Projecte Gutenberg ha llançat (4/7/2012) el portal d'autoedició self.gutenberg.org, que té com a l'objectiu facilitar la publicació en línia d'autors contemporanis. Aquest nou servei permet publicar tot tipus de gènere i està obert a tothom.  En aquests moments ofereix uns 700 títols, i funciona separadament del lloc web principal del Projecte Gutenberg, que ja compta amb més de 40.000 títols de domini públic. Els autors i autores intressats en publicar en aquest portal han de pujar els documents en format PDF, que és l'únic format que utilitzarà aquest servei, segons expliquen a la web. Per llegir i descarregar-se les publicacions no és necessari registrar-s'hi prèviament, però sí que és necessari un registre previ per poder publicar llibres i fer comentaris. Els lectors que accedeixen al portal tenen dues opcions de cerca, o bé a través de les metadades associades al llibre, per exemple, autor, títol, tema, resum, o bé fent la cerca en la totalitat del text. El servei de cerca del text complet és una donació de l'empresa italiana Tesuji creadora del giny de cerca Anacleto. (Ep, no confondre amb Anacleto, agente secreto, de Manuel Vázquez!).

Tot el que es troba en el portal d'autopublicació del Projecte es pot compartir amb els lectors sempre i quan no sigui amb finalitats comercials. Tanmateix, el contingut que ofereix aquest portal no és de domini públic, ni tampoc necessàriament  s'ha publicat sota llicència de Creative Commons, en tot cas és l'autor qui decideix quina mena de copyright utilitza.  Si un autor decideix oferir l'obra en un altre repositori, pot fer-ho lliurament, i també pot retirar l'obra si troba una editorial comercial. També pot substituir l'obra per una versió revisada si així ho considera.

Recordem que el Projecte Gutenberg fou la primera iniciativa per la creació d'una biblioteca universal d'accés lliure a llibres digitals, de manera col·lectiva i voluntària, creada  el 1971 per Michael Hart (traspassat el 6 de setembre de 2011) sota el següent lema: "El propòsit del Projecte Gutenberg és promoure la creació i distribució de llibres digitals". Per a més informació sobre el Projecte Gutenberg us remetem a aquest post.