Publicat el

Google i els editors i autors francesos posen fi a sis anys de litigi


El Syndicat national de l'édition (associació que representa 600 editors francesos) i la Société des gens de lettres (associació que acull 6.000 autors francesos o francòfons) han retirat (11/6/2012) les demandes contra Google arran de la digitalització i indexació de llibres esgotats que realitza la companyia nord-americana.

Mitjançant els dos acords marc que s'han signat, els editors i els escriptors conserven el control i la propietat sobre l'ús comercial dels seus llibres i, alhora, possibiliten una via pràctica perquè el servei de digitalització de llibres de Google arribi a un públic més ampli. És a dir, aquestes obres digitalitzades -un cop identificades i catalogades- podran posar-se a la venda a Google Play Store (si l'editor i l'autor hi estan d'acord), però no amb caràcter exclusiu, ja que podran estar també en altres plataformes de distribució digital. Google compartirà els ingressos de les vendes amb els editors i els autors. Els autors i els editors podran retirar de Google qualsevol obra que aquesta companyia hagi digitalitzat sense el seu permís.

Quant a l'acord amb els editors, Google donarà suport a una iniciativa del SNE, Les Petits Champions de la lecture, destinat a promoure el plaer de la lectura entre els joves i la passió compartida pels llibres. I respecte els escriptors, Google es compromet crear una base de dades exhaustiva d'escriptors publicats a fi d'ajudar a identificar els propietaris de drets d'autor i que puguin cobrar per la feina realitzada.

Font: Comunicat de premsa del SNE (11/6/2012) i Comunicat del SGDL (12/6/2012)