Publicat el

3M crea un servei de préstec de llibres digitals en el núvol

L'empresa 3M  fabricant de la cinta autoadhesiva Scotch i els Post-it ha llançat oficialment (25/4/2012)  un servei de préstec bibliotecari de llibres digitals en el núvol anomenat 3M Cloud Library. Aquest servei permet als usuaris i usuàries de les biblioteques demanar en préstec llibres digitals a través de quioscos digitals situats a la biblioteca i també en línia. 3M també ha llançat una línia pròpia de dispositius de lectura, de lloguer i de venda, i el terminal 3M Discovery Terminal, destinat a instal·lar-se  a les biblioteques. El terminal 3M és fàcil d'usar ja que només tocant la pantalla es pot crear un compte per demanar llibres en préstec que s'envien  automàticament als dispositius de qui llegeix. En el cas que l'usuari agafi en préstec un dispositiu de lectura, tot el llibres demanats queden automàticament sincronitzats en el dispositu de lectura. Els llibres digitals són compatibles amb els dispositius Nook i també amb els dispositius amb sistema operatiu ioS, Android, Windows i OS X que es descarreguin l'aplicació Cloud Library. Tanmateix no és compatible amb el sistema Kindle d'Amazon.

3M ha testejat aquest servei durant els darrers sis mesos a través del consorci de biblioteques públiques de l'Estat de Kansas i la cadena de biblioteques públiques St. Paul de l'Estat de Minnesota. En el moment del seu llançament 40 biblioteques han donat suport a Cloud Library, servvai que actualment disposa de més de 100.000 títols, molts dels quals provinents d'editorials com ara Random House, Harper Collins, Harlequin, Baker, Wiley, Kensington i Sourcebooks.

3M porta ja més de 40 anys treballant amb les biblioteques, per exemple amb la creació d'un sistema automàtic de classificació de llibres retornats anomenat Automated Material Handler. Ara l'empresa pretén fer-se un lloc en el mercat bibliotecari competint amb la plataforma OverDrive que des de l'any 2000 distribueix llibres digitals a través de milers biblioteques nord-americanes.


Terminal 3M instal·lada a la biblioteca pública de la ciutat de Saint Paul, Minnesota