Publicat el

La il·lustració i l'edició digital, a debat


La taula rodona “Els reptes de la il·lustració en l'era digital" celebrada a Bilbao el passat dissabte 31 de març va tancar el programa “Els reptes de l’era digital”. Aquest programa ha consistit en un seguit d’activitats al llarg del darrer any a diferents ciutats de l’Estat espanyol amb l’objectiu de reflexionar sobre el nou mercat d’edició digital i en concret de com afectarà aquest canvi a autors i il·lustradors. La Federació d'Associacions d'Il·lustradors Professionals (FADIP) i l'Observatori de la Il·lustració Gràfica han estat els organitzadors d’aquestes trobades d’autors, editors i professionals del sector gràfic.

La varietat d’activitats i la participació de professionals de diversos sectors ha permès aprofundir en una diversitat de temes, així com veure com està evolucionant el mercat de l’edició digital al nostre entorn. Un altre dels objectius que s’ha volgut aconseguir ha estat la de conscienciar al col·lectiu de professionals sobre quins són els reptes que ja tenim a sobre la taula. Així, per exemple, a les xerrades de Santiago de Compostel·la, Madrid, Màlaga o Saragossa s’han centrat en la manera que aquests canvis poden afectar als drets d’autor i a la feina dels il·lustradors. A la trobada de Barcelona, es va donar una visió més general entorn a les iniciatives generades en el món del còmic digital. Finalment, a les trobades de València i Bilbao, en les quals he participat com ha coordinador, s’ha volgut donar una visió més pràctica mostrant projectes ja desenvolupats o en procés de creació. Comprovant així de primera mà els resultats d’un sector incipient: per una banda el de les editorials natives digitals i per l’altre les iniciatives que estan generant els mateixos autors.

A partir d’aquests casos concrets que s’han tractat en aquest programa, iniciaré una col·laboració a l’Observatori Beat amb un seguit d’articles. Val a dir que aquestes reflexions no pretenen ser unes conclusions al programa d’activitats organitzat per FADIP. Per a aquesta tasca ja disposem precisament de l’informe “Los retos de la era digital” i del “Nuevo libro blanco de la ilustración gráfica en España” aquest darrer a punt veure la llum.

Us avanço alguns dels temes que tractaré en els propers articles: casos d’èxit i models de negoci, iniciatives dels autors i l’autoedició, la política de preus en un mercat globalitzat, el repte dels projectes editorials digitals: conèixer el teu públic, i iniciatives en el camp del còmic.

Lluís M. Abián
il·lustrador i director d'ilubuc