Publicat el

Creix la indústria de continguts digitals

L'any 2010 es va produir una lleugera recuperació de la indústria de continguts digitals a l'Estat espanyol. En concret, el volum de negoci va arribar als 9.630 milions d'euros, un 1 per cent més respecte al 2009. Aquesta dada prové de l'Informe de la Industria de Contenidos Digitales 2011, estudi que realitza per quart any consecutiu l'Asociación Multisectorial de Empresas de la Electrónica, las Tecnologías de la Información y la Comunicación, de las Telecomunicaciones y de los Contenidos Digitales (AMETIC) i que s'acaba de presentar (15/11/2011). Gran part dels sectors es varen recuperar mercès a la recuperació del consum i a l'impuls a les vendes dels nous dispositius de reproducció.

El resum per sectors indica:

  • La distribució digital de música arriba a 41,2 M € (+ 19,8%),  mentre que el format físic cau com mai abans (- 20,7%).
  • El volum de negoci del cinema baixa en un 1,3% fins als 662 M €.
  • Els videojocs en dispositius mòbils i en Xarxa aconsegueixen una xifra de negoci de 360 ​​M €, un 10,3% més.
  • Les subscripcions a la TV de pagament, la venda de televisors amb tecnologia LED, i el Mundial de Futbol, impulsen aquest segment.
  • La publicitat a Internet continua creixent a ritmes de dos dígits (+ 20,7%), apropant-se a la posició que ocupen els diaris.
  • La premsa tradicional registra nous descensos fins als 1.950 M €, un 4,3% inferior.
  • Els llibres editats en format digital pugen un significatiu 37,5%, facturant 70,5 M €.

A continuació seleccionem del resum de l'informe algunes altres dades:
La premsa ha experimentat el 2010 nous descensos en els seus models de negoci tradicionals, fins a arribar als 1.950 milions d'euros, un 4,3 per cent inferior. No obstant això l'aparició el 2011 de nous serveis de subscripció per a descàrrega de continguts periodístics, principalment per a dispositius mòbils, aporta una nota d'optimisme.

Pel que fa al llibre tant les vendes de dispositius com les vendes de llibres en format digital creixen a ritmes importants, en el que sembla ser l'enlairament definitiu del llibre digital. Concretament, la facturació per venda de llibres va arribar als 3.348.000 d'euros (-5,7 per cent) mentre que els llibres editats en format digital varen registrar un ascens del 37,5 per cent, amb una xifra total de 70,5 milions d'euros.

El segment d'aplicacions per a dispositius mòbils és molt recent, ja que va començar a tenir rellevància econòmica el 2008. No obstant això, el 2010 i 2011 s'ha constatat un espectacular creixement. Per la seva banda, la creixent penetració dels dispositius mòbils avançats (smartphones i tablets PC) augura un futur molt prometedor per a aquest nou àmbit.

L'informe conclou que la gestió dels drets de propietat intel·lectual es configura com un dels factors clau per facilitar la creació d'un mercat digital únic de continguts digitals. La seva adequació a les noves formes de distribució de continguts és necessària per aconseguir el desenvolupament dels nous models de negoci que estan proliferant en l'univers digital.
Font: Informe de la Industria de Contenidos Digitales 2011