Publicat el

WebP, un nou format d'imatge per a la web

La mateixa imatge amb format WebP pesa un 37,9% menys que en format JPEG

Google ha anunciat via el blog Chromium (30/9/2010) la creació d'un nou format d'imatge per a la web, anomenat WebP. WebP comprimeix la mida de l'arxiu de manera molt considerable en comparació amb format JPEG i manté la mateixa qualitat, per la qual cosa es presenta com a clara alternativa. Tenint en compte que les imatges i les fotografies representen el 65% dels bytes transmesos a través de pàgines web, la seva visualització alenteix en molts casos l'experiència de l'usuari, sobretot quan s'estan utilitzant xarxes de banda ampla limitada, com ara les xarxes mòbils. Amb aquest nou format un equip de Google ha trobat la manera de poder descarregar imatges més ràpidament tot preservant-ne la seva qualitat i resolució.



Per portar a terme el projecte s'ha triat aleatòriament un milió d'imatges de la web i les han comprimit amb el format WebP. El resultat és una reducció de la mida dels arxius del 39% mitjana, i ara que l'han donat a conèixer esperen que la comunitat de desenvolupadors pugui aconseguir uns millors resultats. La majoria de formats d'imatge, com ara JPEG, GIF, PNG, es van establir fa més d'una dècada i Google s'ha centrat en millorar el format JPEG, ja que representa la majoria de les imatges que circulen per la web. Recordem que el JPEG és un format "lossy", a diferència dels formats PNG i GIF, anomenats "lossless". És a dir, mentre que les fotografies comprimides amb JPEG perden part de les característiques originals per sempre, els formats GIF i PNG, recuperen les característiques originals que s'havien perdut durant la comprensió.

Si féu un clic aquí podreu veure alguns exemples comparatius de diferents'imatges, on s'aprecia que la reducció de bits és més que notable.

Recentment Google ha llançat una sèrie d'eines amb l'objectiu d'agilitzar l'experiència a la web i la iniciativa WebP forma part d'aquest projecte general. Un altre projecte important en el qual Google també hi està treballant és el WebM, per desenvolupar un nou format de compresió i integració de vídeos en HTML5. Aquest format podria ser una alternativa als formats Flash (Adobe) i Silverlight (Microsoft). Tanmateix, el cert és que ara per ara, Google continua donant suport a Flash, ja que, d'una banda és el més estès, i per l'altra, el desenvolupament de l'HTML5 -la cinquena revisió del llenguatge HTML, el llenguatge bàsic de la WWW- encara portarà un cert temps.